VoorleesExpress gemeente Epe zoekt vrijwilligers
VoorleesExpress gemeente Epe zoekt vrijwilligers (Foto: Lilian van Rooij, Sodaproducties)

Wie stapt in de VoorleesExpress?

Epe - De VoorleesExpress in Epe is op zoek naar vrijwilligers. Het gaat om voorlezers en vrijwillige coördinatoren. Jaarlijks koppelt welzijnsorganisatie Koppel-Swoe ongeveer 25 gezinnen aan enthousiaste vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. 

De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. Het is bedoeld voor kinderen die een achterstand hebben of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit gebeurt in een traject van twintig weken, met ook minimaal één bezoek aan de bibliotheek met kinderen en ouder(s). De hoop is dat er binnen het gezin meer ruimte komt voor taal en boeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

De vrijwilliger gaat wekelijks als voorlezer op bezoek bij het gezin en neemt boeken en spelletjes mee (dit kan ook digitaal). De kinderen zijn 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen leest de vrijwilliger één of meerdere boeken en praat over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speelt de vrijwilliger vaak een (taal-)spelletje of een andere leuke taalactiviteit. Hierbij is het contact met ouders ook erg belangrijk. 

Voor het zover is, volgt de vrijwilliger een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

De voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren, zij begeleiden maximaal vijf voorlezers. Ze gaan mee met de voorlezer tijdens het eerste voorleesbezoek, ze komen halverwege een keer langs en aan het eind. Zo kan de coördinator de gezinnen en voorlezers helpen met tips en ideeën. Tussentijds zal de begeleiding vooral op afstand plaatsvinden.

De coördinator probeert ook de voorlezers twee keer tijdens hun traject bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er leerzame en ongedwongen momenten, waarop voorlezers hun (boeken-)tips en vragen kunnen delen. Ook de vrijwillige coördinator krijgt trainingen.

Aanmelden kan bij projectleider Mariska van Elst van Koppel-Swoe via m.vanelst@koppelswoe.nl of 0578 - 676767.

Meer berichten