Gerrit Hertgers.
Gerrit Hertgers. (Foto: K. Hertgers)

Gerrit Hertgers 45 jaar forellenkweker op 't Smallert

Emst - Gerrit Hertgers werkte deze week 45 jaar als forellenkweker op gezinspark 't Smallert in Emst. "Ik ben manusje-van-alles maar houd me voornamelijk bezig met het verzorgen van de vis en technische klussen in en om het park. En dat is dus nooit saai want je weet nooit wat de dag brengt."

"Ik was 21 toen ik mijn vrouw Jannie leerde kennen. Zij was de dochter van Gerhard Berkhoff en hij was destijds forellenkweker in Vaassen. Zo ben ik in het vak gerold en startte ik mijn forellencarrière op forellenkwekerij ’t Hol in Vaassen. Dat was destijds van de Heidemaatschappij, net als ’t Smallert. Mijn schoonvader ging in 1975 naar ’t Smallert en eind jaren 90 namen mijn vrouw en ik dit van hem over. Inmiddels is de derde generatie hier aan het werk want mijn zoon Sander en dochter Karin zitten inmiddels ook bij de zaak in."

Gerrit is inmiddels 67 maar denkt nog niet aan stoppen. "Ik ben nog veel te graag bezig met van alles en nog wat maar ik doe het wel kalmer aan hoor. Ik ga regelmatig met de trike op pad en ik moutainbike elke week met een leuke groep genaamd Stuurloos. Ik beleef ook veel plezier aan mijn (moes)tuin en ben graag buiten."

Op zijn jubileumdag deelde hij aan de poort van ’t Smallert koffie met wat lekkers uit aan de bezoekers. Zijn collega’s zorgden voor een pop. Een complete verrassing was het niet. "Ik heb het altijd door als ze met zoiets aan de gang gaan. Ik loop hier al zolang, ik zie het gelijk als er iets niet op de plek ligt. En in dit geval was het mijn hoed die niet op de plek hing. Die zat de volgende dag op de pop."

Meer berichten