Logo veluws-nieuws.nl
Columns

Column: Verbouwen

  Column
column
column (Foto: Persgroep)

Het is voorjaar en de economie komt op gang. Je ziet mensen er weer zin in krijgen en willen verbouwen. Ook het gemeentebestuur van Epe heeft weer een ingrijpende verbouwing aangekondigd. Kosten 500 euro per gezin.

Het gemeentehuis van Epe is 45 jaar in gebruik en toe aan grootschalig onderhoud en modernisering. Renovatie is noodzakelijk om het gebouw klaar te maken voor de toekomst. Er wordt een duurzaam gebouw gerealiseerd dat past bij de toekomstgerichte manier van werken. Een transparant en open gebouw wat inwoners uitnodigt om naar binnen te gaan, zegt de gemeente wervend op haar website.

Dat is niet helemaal juist. Sinds de totstandkoming heeft het gebouw al diverse uitbreidingen en renovaties ondergaan. Er is een groot stuk bij aangebouwd waarvan een verdieping lang niet is gebruikt. Naast diverse andere aanpassingen is er enkele jaren geleden een ingrijpende verbouwing geweest, waardoor in verband met de veiligheid de toegankelijkheid van het gebouw is verminderd. De nadruk lag op de Raadszaal. Opmerkelijk omdat deze ruimte het minst wordt gebruikt. De Raadszaal is, volgens de toenmalige externe adviseur van de gemeente, "Eigenlijk de werkplek van de Raad, burgemeester en wethouders. Die hebben als taak vergaderen en moeten daarom het liefst actief deelnemen aan het debat. Dat betekent dat zij lange tijd achtereen op dezelfde plek stil moeten zitten en dat is niet goed voor de bloedsomloop. Door een goed instelbare stoel en een neigbare desk kun je dat bereiken." Deze ingrijpende aanpassing is dus eigenlijk een miskoop geweest, zou je denken.

Anderzijds moet in een veranderende tijd wel het gemeentehuis worden verbouwd. Omdat er anders gewerkt wordt, naar de stijl 'Het nieuwe werken'. Dan heeft niet ieder een eigen werkplek, maar bij afwezigheid kan een ander daarvan gebruik maken. Een nadelig (of voordelig) gevolg is natuurlijk wel dat het bureau vaak leeg is. Bij het oude werken stond er vaak een foto van een geliefde te wachten, wat ongetwijfeld de werklust opgewekt zal hebben. Nu moet ieder zich even installeren, foto's neerzetten, de appel die gisteren overbleef opzoeken, enz. Dat kost ook de nodige tijd, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het nieuwe werken goed is voor de mens en de arbeidsvreugde vergroot. Maar de gemeenteraad wil ook anders werken als het gaat om de relatie met de burgers. De verantwoordelijkheden worden gedoseerd bij de initiatiefnemers (de ambtenaren) gelegd, terwijl toch de raad verantwoordelijk blijft. Belangrijker nog, er is geen aandacht voor de vraag van de komende herindeling van gemeenten die ook nog steeds in de lucht hangt. Als de gemeenten niet zelf het initiatief nemen worden ze gedwongen, ondanks dat er Eper raadsleden zijn die het niet op Heerde hebben begrepen. Dat dit gevolgen heeft voor gebouwen staat vast. De contacten met de burger zullen steeds minder worden als nog meer langs de digitale weg gaat. Nu blijkt dat het gemeentehuis te groot is en een aantal ruimte's noodgedwongen verhuurd worden, zal dit probleem alleen groter worden. Zo zijn er moeilijkheden die toch opgelost dienen te worden, om latere teleurstellingen te voorkomen. Laten we leren van het verleden en er vanuit gaan dat alle verandering geen verbetering is, welke te snelle grote uitgaven aan het gebouw rechtvaardigen.

Gradus van Eek

reageer als eerste
Meer berichten