Columns

Column: Rangers van Epe

  Column

Zwerfafval en het opruimen ervan: het houdt de gemoederen in Epe danig bezig. Grote roerganger in dat kader is René Blok. Iemand met een groot hart voor zijn leefomgeving. In een recent artikel geeft hij aan: 'Hét wereldprobleem, naast oorlogen? Dat is het milieudilemma. 't Lijkt of je daar als individu vrij weinig aan kunt doen, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Denk macro, maar doe micro. Begin bij jezelf, begin in je eigen straat en hoop dat anderen aanhaken.'

Blok ruimt daarom al jaren op vrijwillige basis zwerfafval op. Met recht een strijder met een afvalgrijper. Want hij stelt: 'Zwerfafval is mij een doorn in het oog. Ik doe daar wat aan. Desnoods in mijn eentje.' Enerzijds natuurlijk voor een schonere leefomgeving. Anderzijds om bewustwording bij anderen te creëren. Hij fotografeert de troep en zet dat vervolgens op Facebook. 'Ik wil letterlijk laten zien wat mensen allemaal weggooien.'

April 2015. René Blok loopt op de parkeerplaats achter ons huis. Vuilniszak in de ene hand, afvalgrijper in de andere. Zoon Job (toen 6 jaar), komt naar mij toe: 'Wat doet die meneer?' Ik reageer: 'Waarom vraag je hem dat zelf niet?' Direct crost hij met zijn skelter naar hem toe en stelt de vraag nogmaals. Dit keer rechtstreeks aan de persoon in kwestie. Blok antwoordt klip en klaar: 'Ik ruim de troep op van anderen: blikjes, peuken, zakjes, bakjes. Heel veel mensen gooien dat namelijk gewoon van zich af.' Job snapt hier niets van: 'Maar waarom doen ze dat dan?' Daar kan Blok hem geen antwoord op geven. Het gesprek is daarmee nog niet ten einde. Job vraagt: 'Mag ik jou niet helpen? Ik ben namelijk Junior Ranger.' Blok verrast: 'Natuurlijk mag dat. Maar wat is dat precies, Junior Ranger?' Job vertelt van onze reis naar Amerika twee jaar daarvoor. Dat hij bij nationale parken steeds meedeed aan een (geweldig!) kinderprogramma. Vragen moest oplossen en zweren (letterlijk een Amerikaanse eed afleggen aan een park ranger) dat hij goed voor onze aarde, de dieren en de planten zou zorgen. Zo ontving hij Junior Ranger-speldjes. Het effect daarvan was enorm.

Sindsdien wordt elke kleurrijke verpakking in de natuur door Job opgemerkt, opgepakt en aan ons gegeven om dat weg te gooien. En nu ziet hij Ranger René eigenlijk hetzelfde doen. Maar dan op grote schaal. Met afvalzakken tegelijk. Hele wijken loopt hij af. Soms met hulp, maar veel vaker ook alleen. Uren, dagen, weken van zijn leven zijn er aan besteed. Hij zou wat Job betreft dus best wat hulp kunnen gebruiken.

Zoonlief spendeert de afgelopen jaren dus ook diverse uurtjes op het parkeerterrein achter ons huis. Blok geeft hem zelfs een eigen afvalgrijper en een fluorescerend hesje. Ook ik loop wel eens mee. En krijg dan legio reacties. Dat het 'zo goed is dat we hem op deze manier opvoeden'. Elke keer leg ik vervolgens met moeite uit dat hij het toch echt ooit zélf bedacht heeft om een strijder met een afvalgrijper te worden.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die René Bloks voorbeeld volgen. Wijkverenigingen houden zelfs eigen opruimacties. Kort en goed: zwerfafval rapen leeft bij steeds meer mensen. Nu u nog! Want het allermooiste? Zo'n rondje strijden met de afvalgrijper geeft een geweldig gevoel. Vraag maar aan René. Of aan Job.

Dennis Dekker

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden