column
column
Columns

Column: Vroeger

  Column

Vroeger was alles beter: respect was iets wat je moest verdienen, politici waren nog beleefd tegen elkaar. Maar nu is alles mega. Er is vrijheid van meningsuiting. Als ik met leeftijdgenoten praat, ook van de grijze golf, dan hoor ik vaak: "vroeger was alles was beter". Mijn ervaring is, met uitzondering van sommige morele kwesties en ons taalgebruik, het meeste is beter dan vroeger.

Nu leven we in een tijd van globalisering. De wereld is klein geworden. Iedereen is met iedereen verbonden. Vrijheid van denken en vrijheid te kunnen zeggen wat je wilt. Zelf beslissingen te kunnen nemen, maar ook de gevolgen daarvan ondervinden. Een uitdagende tijd. We hebben het allemaal langs zien komen: de ontzuiling, de provo's, integratie en emancipatie, om wat te noemen. Toen de eerste medelanders in ons dorp kwamen en ook hun vrouw overkwam, maakten ze op een mooie middag gearmd een wandeling, net als wij. Nu 50 jaar later zie ik hetzelfde echtpaar nog langskomen. Zij gehuld in wijde tent twee passen achter hem. Integratie?

Bij ons thuis op de boerderij was mijn vader aan het werk en mijn moeder hielp mee. Ze verzorgde het huishouden en was er altijd, maar daardoor ook de spil in het bedrijf die van alles wist. Bij mijn schoonouders die een technisch bedrijf hadden, idem dito. Tegenwoordig zou je deze vrouwen manager noemen, van emancipatie had niemand gehoord. Jazeker de man was het hoofd, maar voor de vrouw moest je altijd respect hebben, dat werd met de paplepel ingegoten. Je liet een meisje niet alle over straat gaan en je betaalde altijd de kosten. Dat was toen beschaving. Pas geleden had ik, op haar verzoek, een afspraakje met een leuke aardige jonge vrouw (mijn vrouw wist ervan), Zoals dat nu kennelijk gaat, nam zij het initiatief tot het gesprek. We hebben op een prettige manier op een terras in de zon onze zaakjes kunnen regelen. Dat was op zich iets bijzonder. Bij vertrek ging het ook anders dan ik gewend ben: ik hoefde niet af te rekenen, dat werd voor mij gedaan. Nee, vroeger was niet alles beter.

Gradus van Eek

Meer berichten