Columns

Column: Kleikloet'n

  Column

Komt het omdat Hattem zo fijn overzichtelijk is? De schaal van de stad is inderdaad plezierig en niet alleen voor ouderen. Je raakt niet snel de weg kwijt in een stadje van 250 bij 300 meter.

Jezelf of een ander verliezen is bijna niet mogelijk. Da's mooi, net als de tijd die men nog heeft voor een praatje. Omzien naar elkaar is normaal, zeker geen bemoeizucht. Terecht staat Hattem hoog in de lijst van veiligste en meest leefbare Nederlandse gemeenten. Klein en vertrouwd, een plek waar je van houdt. Hattem gebouwd voor de menselijke maat. Historisch en cultureel een goed bewaard sieraad met prachtige gebouwen, doorkijkjes, leuke musea en gezellige terrasjes.

In het voormalige Waaggebouw op de Markt zit het Toeristisch Informatie Punt. Van daaruit worden leuke smaak- en stadswandelingen voor jong en oud gemaakt. Kom Hattem ook eens proeven. Kleikloet'n en Hattemer brokken, krakelingen, Attemer bier en kruidenbitter of de chocolade van A3. Graag wil ik, of een van mijn deskundige collega's uw gids zijn. Vertellen we vol trots over Spaanse belegeringen en de Spaanse graven, over Herman Willem Daendels en de Patriotten, het slot De Dikke Tinne en de kooi van Wassenaer. Ook zullen we u vertellen over het Spookhuis en spookhond Kladdegat, over het Sint Anna kruisbooggilde, over groenteboer Pik met zijn paard in de gang of over bakker Fred, over de bekende IJssellandschappenschilder Jan Voerman en tekenaar Anton Pieck, die er hun eigen museum hebben, over Greet Hofmans en natuurlijk ook over Hattems rijke Hanzeverleden.

Graag laten we u mooie plekjes zien, zoals de jarige molen De Fortuin, de Dijkpoort, 't Stadhuis, Pand der liefde, Daendelshuis, de Wheeme en de Grote Kerk. Grenzend aan de stad liggen de prachtige landgoederen Molecaten met huis Molecaten, graanspijker Watervlied, de stokoude Mariabeuk, beken en bronnen, de Spaanse graven en de galgenberg, over Flip Hul, de Wiessenbergerkolk, landgoed De Hezenberg en 't bijzondere "Algemene Veen". Over die natuur de volgende keer meer.

Gerard Libert

Meer berichten