Columns

Column Gradus van Eek: Analyse

  Column
column
column

Ooit hadden wij in deze regio drie lokale dagbladen. Ieder had op eigen wijze zijn eigen klantenkring, ze beconcurreerden elkaar om de gunst van de lezer. Dat was de tijd dat de klant nog centraal stond. Tegenwoordig wordt een product gemaakt wat met reclame de consument door de strot geduwd wordt. Het lijkt dat dit ook bij kranten steeds meer het geval is. Daar zal de kwaliteit niet beter door worden. Er blijft altijd vrijheid om een krant te kopen of niet.

Zo vond een goede kennis van mij, dat hetzelfde onderwerp in Epe meer aandacht van de krant kreeg dan in Vaassen. Niet begrijpend dat dit de keuze van de journalist is en dat "Wie het dichtst bij het vuur zit, zich het beste warmt". Als reactie kreeg hij een aanbod om de krant tegen een lager tarief te lezen. Dat is mooi voor hem, maar niet voor mij, want de krant moet betaald worden! Dus word ik als 40-jarige abonnee min of meer gestraft door altijd de volle mep te betalen.

Laten we niet treuren, want het lijkt erop dat er verbetering van de kwaliteit komt, er wordt een analyse van het plaatselijke politieke nieuws gemaakt. Dat zou een grote verbetering zijn. Een analist is wat anders dan een columnist, deze gooit mening de wereld in, een analist zet de dingen zorgvuldig om een rijtje en komt daarna tot een mening. Hier werden het de cijfers van het CBS over de kerkelijke gezindheid van onze inwoners dusdanig geanalyseerd, dat ze het vermeende taboe over koopzondagen zouden logenstraffen.

Naar mijn mening iets te kort door de bocht. Vergeten is dat de Winkelsluitingswet ooit om sociale reden is ingevoerd. Dat geld ook nu nog. Terwijl de bazen van de grootbedrijven op de koopzondag in de zon liggen, moeten hun werknemers tegen minimumloon de winkel draaiende houden. Er wordt niet meer verkocht, maar bij de ander weggekaapt, zodat die ook wordt gedwongen zondags open te zijn. Bovendien zijn slechts een deel van de door het CBS geregistreerde kerkelijken principieel tegen de koopzondag.

Gemeenten raken in paniek sinds de regering heeft bepaalt dat zij zelf mogen bepalen wanneer er wel of niet een koopzondag plaatsvindt. In Epe is het geen item, want men heeft afgesproken dat men er in deze bestuursperiode niet over zal praten. Dat kan tot ongenoegen van een analist zijn omdat die soms nieuws moet maken. Laten we vooral blij zijn, dat het gemeentebestuur zich houdt aan afspraken in deze non-discussie en ruggengraat toont.

Gradus van Eek

Meer berichten