Foto: Anton Pieck Museum
Kunst & Cultuur

Sprookjes over drijfveren van 't leven

  Cultuur

Roodkapje en Sneeuwwitje, maar ook 'De waternimf' en 'De twee broers': al in 2005 zijn alle sprookjes van de gebroeders Grimm door de Unesco op de lijst van Werelderfgoed geplaatst. In 2007 verscheen een nieuwe uitgave in Nederland van deze sprookjes door Charlotte Dematons voorzien van 450 illustraties in kleur. Tot 1 juni zijn de sprookjes in illustratievorm te zien in het Anton Pieck Museum

HATTEM - Illustrator Charlotte Dematons vond dat het nieuwe sprookjesboek er wel wat kleurrijker uit mocht gaan zien. "Door de indeling van de tekst, in vier grijze kolommen, had het oude boek een behoorlijk saaie uitstraling", zegt ze. "Als ik vroeger een sprookje wilde voorlezen, sloeg ik de pagina's zonder illustraties zelfs over. In het nieuwe boek wilde ik op elke dubbele pagina een tekening hebben die de tekst onderbreekt."

Charlotte Dematons liep bij het illustreren van de sprookjes ook tegen bepaalde problemen aan. "Ik heb ooit sprookjes van Annie M.G. Schmidt geïllustreerd", vertelt ze. "Daarbij kon ik een prinses op een fiets tekenen. Bij de Grimm gaat dat niet, dan schoffeer je het sprookje. Je kunt er niet omheen dat de verhalen in een andere tijd spelen. Ik heb wel kleine grapjes in het boek verwerkt. De duivel eet bijvoorbeeld ergens een boterham met hagelslag. Maar een prins op gymschoenen zul je niet tegenkomen."

De sprookjes van Grimm staan bekend om de gruwelijke gebeurtenissen die erin voorkomen. Wie kan zich niet de heks herinneren die in Hans en Grietje in de oven wordt geduwd? Hoe gaat een illustrator daar mee om?

Charlotte Dematons heeft de gruwelijkheden niet expliciet getekend. Het blijft bij wat bloedspetters op de pagina, of lege galgen, hangend in een boom. "Ik denk niet dat die bungelende lijken echt iets hadden toegevoegd", zegt ze. "Ik heb gekozen voor suggestie, dan kan iedereen zelf bedenken hoe erg het eruit heeft gezien. Het was een uitdaging om dingen te omzeilen en ze er toch te laten zijn."

Anton Pieck Museum

Het Anton Pieck Museum exposeert tot 1 juni 'Sprookjes van Grimm', geïllustreerd door Anton Pieck, Lidia Postma, Philip Hopman en Charlotte Dematons. Daarnaast is een overzicht te zien van het verrassend veelzijdige werk van Pieck. Het museum is op maandag gesloten uitgezonderd de schoolvakanties: op maandag 27 februari is het museum open vanaf 13.00 uur. Voor meer info: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden