Een bezoeker van het museum bekijkt Duinlandschap op De Beer van Jan Voerman jr.  Foto Voerman Museum Hattem
Een bezoeker van het museum bekijkt Duinlandschap op De Beer van Jan Voerman jr. Foto Voerman Museum Hattem (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Traan wegpinken om natuurgebied De Beer

  Cultuur

Het natuurreservaat De Beer is opgeofferd aan de 'vooruitgang'. Maar gelukkig heeft Jan Voerman jr. De Beer op indrukwekkende wijze geschilderd en voor het nageslacht bewaard, vindt vrijwilliger André van het Voerman Museum Hattem.

HATTEM - Wie kent nog het beroemde natuurreservaat De Beer bij Hoek van Holland? Jongeren zegt het niets, maar bij veel oudere natuur-en vogelliefhebbers roept het herinneringen op van ongerepte natuur, bramen plukken en onbekommerd genieten van zomerse fiets- en wandeltochtjes richting Brielle. Aan de zuidkant van De Beer was in de verte de stompe toren van Den Briel zichtbaar, de toren van de Sint Catharijnekerk.
Het was een dynamisch duingebied waar de zee vrij spel had. Een groots natuurreservaat van Europese standaard, waar jaarlijks 40.000 vogelparen broedden. Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen beschrijft het in zijn boek Het Vogeleiland (1930): "Heel het duinlandschap is in feestdos. Ligusters en kamperfoelie prijken tussen de duindoorns langs de vlierenlaan, waar een zwam, het judasoor, op de vlieren groeit". En Jac. P. Thijsse (1865-1945), medeoprichter van Natuurmonumenten schrijft: "…welhaast wereldberoemd om zijn rijke flora en fauna, die zijn hoogste uiting vindt in een weergaloos vogelleven… Een eerste klas landschap dat wij moeten eerbiedigen."


Helaas, het prachtige natuurreservaat werd opgeofferd aan de onstuitbare expansiedrang van het Rotterdamse havengebied. Opvallend was de bestuurlijke arrogantie, waarmee natuurbelangen van tafel werden geveegd. In 1963 werden de laatste 900 hectare van de Beer omgegraven. Een aantal schilders heeft de ongerepte natuur en schoonheid van De Beer vastgelegd. Zo ook Jan Voerman jr., die regelmatig De Beer bezocht. In het Voerman Museum Hattem is zijn werk 'Duinlandschap op De Beer' uit 1937 te zien. Wie weet heeft van dit definitief verdwenen prachtige natuurgebied moet bij het zien van dit schilderij toch welhaast een traan wegpinken.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten