Foto: De Aventurijn

'Vrolijk Glas' bij Aventurijn Epe

  Cultuur

Een servies met glazen feestbeesten, een harlekijn/acrobaat omgekeerd hangend, draken die door eEngeltjes in bedwang worden gehouden, sensitieve vrouwen die voor de wijnoogst zorgen. Als dat geen vrolijk taferelen oplevert…

EPE - Bij Galerie De Aventurijn in Epe kan men vanaf heden de tentoonstelling 'Vrolijk Glas' zien. De kunstenaars die hiervoor zorgen zijn Yvon Trossèl en Albert Hendriks.

Yvon Trossèl maakt en blaast al haar werk zelf en dat doet zij al meer dan 14 jaar in haar eigen oven. Glas aan het uiteinde van de blaaspijp, komend uit de glasoven is bijna vloeibare honing. Glas heeft vele menselijke eigenschappen in zich, die Yvon tot uiting brengt in haar werk.
In haar hartstocht voor het ambacht wil Trossèl niets liever dan de specifieke eigenschappen zoveel mogelijk tonen. Met de ingeblazen lucht wordt tevens licht ingebracht, er komt iets kleurrijks tot leven waardoor niets menselijks meer vreemd is. Vrolijke luchtige verschijning, doorzichtige pronk en praal, zwellend en glimmend met onophoudelijke verleidingszucht. Het zonlicht stroomt door het glas en viert zijn feestje. In haar nieuwste creaties de 'Feestbeesten' in een bijzonder couleur locale, is het servies bij nader inzien bemand met schattige, doch zeer serieuze feestbeesten. Haar 'Acrobaat' is een echte doorzetter, ook al zie je hem ondersteboven.

Albert Hendriks is in 2005 in aanraking gekomen met glas. Na enkele jaren glaskralen te hebben gemaakt is hij de uitdaging aangegaan om met zacht glas figuren te maken. De techniek die hij uitoefent heet flamework. Hij smelt glas aan een brander. Het werk koelt af tijdens het werkproces wat het tot een spannende bezigheid maakt Ieder foutje wordt afgestraft met een gebroken figuur. De precisie waarmee hij te werk gaat kun je zeker ook zien in zijn 'Zweefmolen'; vrolijkheid alom.
De nieuwste ontwikkeling is dat Hendriks flamework combineert met fusing-technieken. Albert besteedt veel aandacht aan de sierlijkheid van zijn vrouwelijke figuren of, zoals bij de draken, aan hun agressieve uitstraling.

De tentoonstelling loopt tot en met 26 maart bij galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 te Epe. De onderstaande website laat uitgebreid zien welke werken er zoal te zien zijn. Nadere informatie is te verkrijgen via tel. 0578-610535. De toegang is gratis. De galerie is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

www.aventurijnglasgalerie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden