'De Teut', het olieverfschilderij dat Pieck maakte in 1987. Foto: Anton Pieck Museum
'De Teut', het olieverfschilderij dat Pieck maakte in 1987. Foto: Anton Pieck Museum (Foto: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Schilderachtig Oud-Amersfoort

  Cultuur

In 1915, de Eerste Wereldoorlog was al een jaar aan de gang, moest Pieck zijn dienstplicht vervullen. Wegens oorlogsdreiging en daarom mobilisatie, duurde zijn militaire dienstplicht drie-en een-half jaar. In 1916 werd hij gedurende vier maanden gedetacheerd in Amersfoort. Een stil stadje in een stille omgeving.

HATTEM - Hij had het niet beter kunnen treffen en deze periode heeft veel invloed op hem gehad. Na zijn diensttijd zwierf hij door Amersfoort en leerde de stad heel goed kennen. Hij trof er een schilderachtig centrum aan dat hem als het ware uitnodigde om te gaan tekenen. Van 1916 tot 1918 heeft Pieck dertien etsen van Amersfoort gemaakt en vele tekeningen van de stad en schetsen/voorstudies. Voorstudies die later werden uitgewerkt in etsen, een litho en een aantal olieverven.

Door zijn verblijf in Amersfoort ontdekte Pieck dat zijn belangstelling steeds meer uitging naar het stadsgezicht, huizen en gebouwen. Deze stadsgezichten, uit eigen tijd of van vroeger, bevolkte hij graag met levende wezens. Later heeft hij vele stadsgezichten gemaakt van steden en dorpen in binnen-en buitenland maar Amersfoort raakte nooit in de vergetelheid. Af en toe kwam het weer terug.

Een bewijs dat de maanden in Amersfoort op Pieck een onuitwisbare indruk hebben gemaakt, is ook het olieverfschilderij van een arm en vervallen volksstraatje even buiten het centrum, de Teut, dat hij in zijn laatste levensjaar, 1987, heeft gemaakt. Het straatje was toen al weggesaneerd. Dit schilderij, formaat 1,25 x 1,25 m, heeft een prominente plaats in de ontvangsthal van het Anton Pieck Museum.

Het is bijzonder zoals na 70 jaar het straatje Pieck nog zo helder voor ogen stond. De kleuren zijn heel mooi op elkaar afgestemd. Het schilderij bevat ook alle kenmerken van een 'Pieck': het onderwerp in het verleden, harmonieuze tinten en een feilloze technische uitbeelding. Met de voor Pieck typerende sfeer: romantisch mét een licht ironisch realisme.

Anton Pieck Museum

U bent van harte welkom in het Anton Pieck Museum van dinsdag t/m zondag. Ook kunt nog meedoen aan een schrijfwedstrijd. Kijk voor meer details over de schrijfwedstrijd en informatie over het museum, op de website: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden