Het project 'Wassende Maan' in het project Noordwaard van Ruimte voor de Rivier werd ook ontworpen door Paul de Kort.
Het project 'Wassende Maan' in het project Noordwaard van Ruimte voor de Rivier werd ook ontworpen door Paul de Kort. (Foto: Paul de Kort )

Kunstwerk voor de Kromme Kolk

  Cultuur

"Als je op de Fratersbrug staat, ligt eigenlijk alles aan je voeten als het gaat om de klimaatverandering. Door een schaal op het water te liggen die vol loopt bij regenval en droog valt bij zonneschijn, wil ik de aandacht vestigen op de klimaatverandering."

WAPENVELD - Aan het woord Paul de Kort uit De Meern. In het kader van de kunstmanifestatie IJsselbiënnale gaat hij aan de slag bij de Kromme Kolk, de waterplas tussen de twee delen van de Fratersbrug in de Werverdijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten om een subsidie van 5.000 euro te verstrekken en deelnemer te worden in de IJsselbiënnale. Deze kunstmanifestatie in de IJsselvallei wordt gehouden in de maanden juni tot en met september. In de hele IJsselvallei worden zo'n 25 kunstwerken geplaatst die te maken hebben met het onderwerp 'Ruimte voor de rivier'. In het kader van dit project is Paul de Kort al meer actief geweest. Het kunstwerk 'Wassende Maan' in de Noordwaart en ander project van Ruimte voor de rivier, is ook van zijn hand. "Maar ook de omgeving van de hoogwatergeul ken ik al goed. In de tijd van de aanbesteding heb ik voor een partij meegedacht over de vormgeving van de bruggen. Helaas zijn wij het niet geworden maar is het wel heel leuk om nu bij de Kromme Kolk aan de slag te gaan", vertelt Paul. Hij vindt de positie van de Kromme Kolk tekenend voor de strijd tegen het water. Kolken ontstonden na dijkdoorbraken. "De IJssel is een neerslagrivier voor de afvoer van smeltwater en het regenwater op de Veluwe. Die rivier kun je wel beteugelen maar als dat niet lukt, breken de dijken. Vervolgens zie je de reactie van de mens: die legt de dijk dan weer om de kolk heen. Met een ondiepe schaal van circa 4 meter die als een pupil in het oog komt te liggen, wil ik de klimaatverandering inzichtelijk maken", legt Paul uit.

De deelname door de gemeente Heerde aan de IJsselbiënnale, biedt meer mogelijkheden. Zo kan het Kunstenlab uit Deventer als organisator van de IJsselbiënnale, plaatselijke initiatieven ondersteunen. "De gemeente Heerde haakt wel vrij laat aan maar we gaan toch proberen om dergelijke initiatieven te ondersteunen", meldt een woordvoerster. Informatie hierover is te verkrijgen via onderstaande website. Ook lift de gemeente Heerde mee in allerlei publicitaire zaken rond het project. Er komt een routekaart langs de kunstobjecten, een app en website. Rode draad kunstwerken bij alle acht veerponten in de IJsselvallei. De verwachting is dat de IJsselbiënnale die op 14 juni van start gaat, zo'n 75.000 bezoekers gaat trekken.

www.ijsselbiennale.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden