Expo RSG: 'Oud gedaan, jong geleerd'

  Cultuur

RSG-leerlingen die zich laten inspireren door kunstwerken. Vervolgens zelf een interpretatie daarvan maken en dát uiteindelijk exposeren. In een notendop waar 'Oud gedaan, jong geleerd' om draait. De veelzijdige tentoonstelling startte vorige week. De werken zijn nog tot en met 28 april te bewonderen in De Ring in het Eper gemeentehuis. Veluws Nieuws woonde de officiële opening bij.

EPE - De 'inspiratiewerken' zijn van kunstenaars Philip Akkerman, Marijke Abels, Chris Lanooy en Frida Spaink. Zij maakten schilderijen, beeldjes of aardewerk. Die kunst zorgde bij de RSG-leerlingen voor de basis van hun eigen creativiteit. Daarbij bezochten ze de nog levende kunstenaars, vertelt docent Casperd Schuppert. "De tekenklas van 5VWO is bijvoorbeeld in Philip Akkermans atelier in Den Haag geweest." Het portret van hem dat als inspiratiewerk dient, hangt natuurlijk ook in De Ring. "Daaromheen zijn de werken van 5VWO te zien. Zeer divers; als docent kan ik niet anders dan erg trots zijn op die resultaten."

Huid

Leerlingen uit de mavo/havo-brugklas lieten zich onder andere inspireren door een werk van de Heerdese kunstenares Marijke Abels. Haar hond diende als basis voor enkele prachtige dieren die de RSG'ers zelf maakten van gaas en papier-maché. Uiteindelijk bepaalde de toegevoegde 'huid' wat de leerlingen met het beeld wilden zeggen. De zussen Simone en Isis Meekes bijvoorbeeld, creëerden samen met Esmeralda Wagner en Demi de Vries een kostbare raskat van een luxe witte stof met bloemetjesmotief. "Hij ziet er heel duur uit. Dit om de mensen te laten zien dat je goed voor een kat moet zorgen", aldus de twee zussen.
Eén vraag die centraal staat in deze expo? Wat is het uiteindelijke kunstwerk van de leerlingen eigenlijk waard? De rector van de RSG, Ron Dorreboom, had daar wel een antwoord op. "Een paar weken geleden bekeek in De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Eén van de bekendste schilderijen van Nederland en daardoor ook heel veel geld waard. Maar het is bovenal een tijdreis, een stap terug in de geschiedenis. Kunst is de waarde die wij daar aan geven. Voor jullie persoonlijk is dat nu misschien wel heel veel. Maar over 200 jaar zouden deze werken van jullie, voor anderen misschien ook wel erg veel waard kunnen zijn." De zusjes Meekes kwamen daar niet goed uit. Samen met hun twee klasgenoten hebben ze bewust geen prijskaartje aan hun eigen kunstkat gehangen. "Dan hoeven wij hem ook niet te verkopen. Na de expo staat het steeds een tijdje bij een ieder van ons thuis."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden