Alice van Zaal bij het rouwbord, dat ooit in Hattem in de kerk hing. Foto: Voerman Museum Hattem
Alice van Zaal bij het rouwbord, dat ooit in Hattem in de kerk hing. Foto: Voerman Museum Hattem (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Rouwbord is eerbetoon aan schout

  Cultuur

Het rouwbord, dat te zien is het Voerman Museum Hattem heeft een bijzondere geschiedenis. Vrijwilliger Alice van Zaal van het museum kan daar meer over vertellen.

HATTEM - Een rouwbord, of obiit, is een zwart geverfd - hier ruitvormig - bord met naam, titel en sterfdatum van een prominent overledene. Soms ook met vermelding van geboortedatum en familiewapen. Obiit betekent letterlijk 'is gestorven'. Het gebruik van dit soort rouwborden stamt uit de 15de en 16de eeuw. De oudste rouwborden waren sober uitgevoerd. In de 17de en 18de eeuw werden de borden veel rijker uitgevoerd. Meer symbolen van de dood, de eeuwigheid, de vergankelijkheid en een rijkere heraldiek. Ook in Zweden, Estland, Engeland en Frankrijk zijn prachtige borden te vinden. Soms werd het rouwbord opgehangen aan de ingang van het sterfhuis of meegedragen in de rouwstoet en daarna opgehangen aan een muur van de kerk waar de overledene begraven was.
Tijdens de Bataafse Republiek werden de rouwborden met hun adellijke pretenties als een symbool van de oude, omvergeworpen standenmaatschappij gezien. In 1798 werden alle afbeeldingen van wapenschilden verboden omdat die in strijd waren met de uit Frankrijk overgenomen leus 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap'. Vele duizenden borden werden op last van de overheid tot brandhout gehakt.

Ook in de kerk van Hattem werden deze borden niet meer op hun waarde geschat. Men gebruikte ze bijvoorbeeld om de preekstoel te repareren. Van dit bord werden planken gebruikt om het orgel op te knappen. Bij de restauratie van het orgel, eind 19de eeuw, werden de planken ontdekt. Dit rouwbord is gewijd aan Joachim van Keppel, schout van Hattem en heer van 'Meulekate', geboren in 1580. Zijn achterkleindochter Anna huwde Robert van Heeckeren. Met hun zoon Evert begon de tak van Heeckeren van Molecaten, in 1717. Het rouwbord kwam zo in bezit van deze familie. Na restauratie heeft het lang op het huis Molecaten gehangen. Sinds 1990 is het in bruikleen gegeven aan het Voerman Museum Hattem.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden