Izhar met strijkkwartet in Grote Kerk

  Cultuur

Cultureel Platform Epe (CPE) organiseert jaarlijks prachtige concerten en theatervoorstellingen voor jong en oud. Of die nu in Kulturhus EGW, in de Eper Grote Kerk of op onverwachte locaties in het buitengebied plaatsvinden: een grote groep liefhebbers geniet daar steevast van.

EPE - Het vermaarde Matangi Strijkkwartet geeft 23 maart samen met de klassiek gitarist Izhar Elias een concert in de Grote Kerk in Epe. Vorige week was Izhar Elias overigens ook al in Epe. Hij werd door CPE en Cultuurplein Noord Veluwe uitgenodigd om op basisscholen te vertellen over zijn klassieke gitaar. "Ik vind dit leuk om te doen. De jeugd kennis laten maken met muziek en muziekinstrumenten is inspirerend", aldus de grootmeester. Tom Edskes van Cultuurplein Noord Veluwe stond hem bij en had het en passant ook over de gitaarlessen die zijn werkgever in deze regio verzorgt. "Zo kunnen jullie misschien net zo goed worden als Izhar."
Elias blijkt een begenadigd gitarist die bevlogen kan vertellen. De leerlingen van de Gildeschool stelden hem afgelopen vrijdag talloze vragen. Zo wilden ze onder andere weten hoe vaak hij in zijn leven al opgetreden had en of hij vaak naar het buitenland moet om een concert te geven. Bij eerstgenoemde vraag blijkt dat hij de tel kwijtgeraakt is. Jaarlijks geeft hij wel vijftien à twintig keer een concert in het buitenland. Elias speelt gitaar vanaf zijn 7e en doet dat inmiddels ruim 32 jaar. Zo lang en zo vaak spelen; dan zal hij vast niet veel meer oefenen, dachten de leerlingen. "Jawel hoor, nog iedere dag. Vaak zelfs wel twee uur lang."

Voor belangrijke concerten is hij nog wel eens langer per dag aan het repeteren. "Vorig jaar bijvoorbeeld. Toen speelde ik tijdens Koningsdag in Zwolle voor de Koning en de Koningin. Dat was heel erg gaaf." De kinderen wilden natuurlijk ook privézaken van hem weten die in eerste instantie niets met muziek te maken leken te hebben, maar waarbij dat uiteindelijk toch wél zo was. Zo vroeg iemand of Izhar getrouwd was. "Nee, maar ik heb wel een vriendin. En zij speelt viool. Samen maken we dus ook vaak muziek."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden