Kunst & Cultuur

Unieke illustratie voor collectie Anton Pieck Museum

  Cultuur

Anton Pieck heeft ongetwijfeld zijn grootste bekendheid te danken aan zijn werk als illustrator. Zijn kleur- en zwartwit tekeningen kwamen via boeken en tijdschriften in grote oplagen onder de mensen. Soms bevatte een boek zijn tekening alleen op de omslag.

HATTEM - Piecks eerste geïllustreerde boek was Pallieter, van Felix Timmermans, in 1921. Het was een groot succes. Anton Pieck had een nieuw werkterrein ontdekt. Hij illustreerde voor kinderen én voor volwassenen. In 1933 kwam Pieck in contact met de heer Ad. M.C. Stok, directeur van de Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij. Een jarenlange vriendschap ontstond.

Veel uitgaven van de Z.H.U., ondergebracht in de Cultuurserie, zijn door Anton Pieck geïllustreerd. De serie omvatte verantwoorde lectuur, die boeiend was geschreven. Zo verschenen ook twee delen in deze serie over het erfgoed van een Groot Mongool. Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan. Het omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa en was het op één na grootste imperium uit de wereldgeschiedenis. Alleen het Britse Rijk was qua omvang groter. Na de dood van Koeblai Khan, een van de heersers na Dzjengis Khan, viel in 1294 het rijk in meerdere, kleinere delen uiteen.

Voor beide boeken maakte Pieck de omslag. Hij deed hiervoor inspiratie op bij Rashid al-Din (1247-1318), die vizier was in een van de delen van het Mongoolse Rijk, ongeveer het gebied van het huidige Iran. In zijn functie als vizier kreeg deze de opdracht om de geschiedenis van de Mongolen te beschrijven. Dit werk was rijk geïllustreerd met miniaturen, gemaakt door vele kunstenaars uit die tijd. Het waren dus de beroemde Perzische miniaturen die Pieck hebben geïnspireerd tot de omslagtekeningen van Het erfgoed van een groot Mongool, De Heerscher en De Nazaten. Het Anton Pieck Museum heeft onlangs het origineel voor de omslag van De Heerscher kunnen aankopen. Het prachtige en kleurige tafereel is binnenkort in het museum te zien.

Anton Pieck Museum

Het Anton Pieck Museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De nieuwe aanwinst is te zien vanaf 20 maart. Kijk voor meer informatie op de website:

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden