Foto: Anton Pieck Museum
Kunst & Cultuur

Anton Pieck en de Zwarte Bijlsteeg

  Cultuur

De Zwarte Bijlsteeg, een deel van een verarmde krottenbuurt in Amsterdam tussen Hekelveld, Kattengat en Engelsesteeg, moest in 1928 plaatsmaken voor de bouw van het kantorencomplex van De Arbeiderspers, 'de Rode Burcht'. In 1972 werd dit afgebroken. Op de vrijkomende plaats verrees het Sonesta Hotel, thans het Renaissance Amsterdam Hotel.

HATTEM - 'De Zwarte Bijlsteeg ' was de laatste tekening van Pieck. De laatste van een kalender. En hij zou onaf blijven. Hoewel hij er met veel plezier aan bezig was, ging alles moeizaam en in zijn laatste weken zei hij meermalen "Er is nog zo weinig tijd…"
Hij had alles geregeld, z'n nalatenschap en de laatste codicil. In deze prent wilde hij alles van zichzelf stoppen - "m'n liefde zit in m'n werk", zei hij dikwijls - in een onderwerp waarvan hij hield: een plekje aan de voet van de Lutherse Kerk in Amsterdam. Hij had het gekozen uit zijn herinnering en oude foto's geraadpleegd. In de personages was er fantasie en in de sfeer die je rond oude panden voelt. De steeg had hij vroeger nooit getekend en nou bestond deze niet meer.

In het artikel 'Krotten en Sloppen' van L.M. Hermans uit 1901, een onderzoek naar de woningtoestand te Amsterdam, komt de Zwarte Bijlsteeg ook aan de orde in een rapport uit 1898 over de buurt achter de Lutherse Kerk aangaande het Groot- en Klein Hemelrijk en de Zwarte Bijlsteeg.

Daarin wordt gemeld over "een bezoek aan een menschenkolonie, die woont in de Zwarte Bijlsteeg. In dit slop is een eigenaardig huis, of beter het is een hoop steenen, plus een verzameling brandhout. Het is geheel verveloos, zwart berookt, de steenen zijn afgebrokkeld, de deur is geheel en al invalide, de ruiten zijn stuk, hier en daar beplakt met papier. Het o zo romantisch aandoende slop was rijp voor de aanstaande sloop. Een kolfje naar Piecks hand.

De originele tekening ligt in het museum in de voormalige werkkamer van Pieck. Een litho ervan is te koop in de museumwinkel.

Anton Pieck Museum

Het Anton Pieck Museum in Hattem exposeert het werk van Anton Pieck in al zijn veelzijdigheid, van grafisch werk, kalenderplaten, illustraties en olieverven. Op de bovenverdieping van het museum is altijd een wisselexpositie van eigentijdse illustratoren. Voor meer informatie: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden