'Een Fado voor mijn Vader'

  Cultuur

Fernando Lameirinhas, de welbekende vertolker van het Portugese lied, speelt donderdag 6 april in het Kulturhus EGW. Op uitnodiging van Cultureel Platform Epe (CPE) in Epe komt hij zijn voorstelling 'Een Fado voor mijn Vader' geven. De gitarist doet dat samen met zijn broer Toni Lameirinhas en de pianist Juan Pablo Dobal.


EPE - In alle eenvoud vertelt en bezingt Lameirinhas in dit concert zijn levensloop, waarin zijn familiegeschiedenis en zijn muzikale geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als kind moest Fernando, samen met broer Toni en de rest van zijn familie het thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Antonio de Oliveira Salazar en zo kwamen zij, met een grote golf van migranten, via België, in Nederland terecht.

Verscheurdheid

Als jongeman werd Fernando's verleden beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstreken en zijn muzikale carrière zich ontplooide is zijn leven als één lange, mooie compositie uitgetekend. Zo hebben niet één, maar twee culturen hem gevormd. En ondanks zijn 'saudade' (Portugese term die zoiets betekent als heimwee), werkte het niet vastgeklonken zitten aan één traditie toch ook heel bevrijdend voor hem. Gedurende deze avond leren de toehoorders Fernando écht kennen. Met zijn ongekende kwaliteiten als componist, tekstschrijver, zanger en gitarist zal deze prachtige muzikale avond en spijtbetuiging aan zijn vader voorgoed in uw geheugen gegrift staan. Lameirinhas laat zijn publiek voelen dat Portugese muziek meer is dan alleen maar Fado. In zijn composities komen diverse invloeden uit verschillende werelddelen en culturen samen. Lameirinhas gaat samenwerkingsverbanden aan met allerlei soorten artiesten en hij maakt veelvuldig gebruik van poëzie in zijn werk. Hij verbindt niet alleen klanken maar ook mensen met elkaar. Entree bedraagt 15 euro. Jongeren tot en met 18 jaar betalen 7,50 euro om deze voorstelling te bezoeken.

Kaarten

Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) is één van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Hij werkte in zijn lange carrière samen met Paul de Leeuw, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Jacqueline Govaert en vele anderen. De kaarten voor deze voorstelling Fado voor mijn Vader zijn te koop via de site www.cultureelplatformepe.nl. Kaarten zijn ook te koop bij het VVV in Epe en bij het Kulturhus EGW.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden