Museumvrijwilliger Ron Maat bij het schilderij van Jan van Vuuren, waarop  molen De Fortuin fier omhoog torent.
Museumvrijwilliger Ron Maat bij het schilderij van Jan van Vuuren, waarop molen De Fortuin fier omhoog torent. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Molen De Fortuin rijke inspiratiebron

  Cultuur

Molen De Fortuin, die vlak naast het Voerman Museum Hattem staat, is voor diverse kunstenaars een rijke bron van inspiratie geweest. In het museum is de molen dan ook op meerdere schilderijen terug te vinden, merkt vrijwilliger van het museum Ron Maat op.

HATTEM - De molen naast het Voerman Museum Hattem is een zogenaamde achtkantige stellingmolen uit 1852. Maar de geschiedenis van deze molen gaat veel verder terug. Op de plek van De Fortuin stond al sinds de middeleeuwen een windkorenmolen. Die had voor de stadsgemeenschap een belangrijke functie, want hier kon men het graan laten vermalen. Dat de molen op een locatie was gebouwd waar veel wind kon worden gevangen, is vanzelfsprekend.

Toch ging het met die wind juist mis, want de korenmolen waaide in 1808 omver tijdens een zware storm. Omdat er intussen andere molens waren gekomen, was de omgewaaide molen niet direct meer nodig. Toch werd in 1816 besloten de molen te herbouwen. Hij wisselde nog verschillende malen van eigenaar en kreeg rond 1825 de naam 'De Fortuin'. In 1852 werd De Fortuin flink verbouwd en gemoderniseerd, het jaartal prijkt sindsdien boven de ingang. In 1969-1971 volgde opnieuw een grondige restauratie.

In het museum duikt De Fortuin diverse malen op in de zaal 'Zicht op Hattem'. Zo pronkt hier van Jan Voerman sr. (1857-1941) het schilderij 'Gezicht op Hattem vanuit het oosten' aan de muur. Geschat wordt dat Voerman dit werk rond 1910 heeft geschilderd. Het 'Gezicht op Hattem vanaf de Zuidwal' is geschilderd door Frans Arnoldus Langeveld. Deze in Amsterdam geboren kunstenaar woonde in 1916 in Hattem. Het lijkt aannemelijk dat hij in die periode gezicht op Hattem op het doek vastlegde. Schilder Jan van Vuuren (1871-1941) laat de molen een hoofdrol spelen in zijn 'Gezicht op de Kleine Gracht te Hattem'. De Fortuin torent hier fier omhoog, omringd door een Hattems landschap, waar een man met een vaarboom de boot duwt. Van Vuuren schilderde talloze boslandschappen, straatjes en watermolens op de Veluwe.

De schilderijen zijn tijdens de openingstijden van het Voerman Museum Hattem te bewonderen. Meer informatie over de molen is te vinden op www.molendefortuin.nl.

Voerman Museum

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden