Foto: Georg van der Most

Opening expositie 'Onze jongens in Nederlands-Indië' in Villa Jacoba

  Cultuur

HEERDE - Bij de Heerder Historische Vereniging is van 7 april tot 10 mei de expositie 'Onze jongens in Nederlands-Indië' te zien. Deze tentoonstelling is ingericht onder auspiciën van het Comité 4en5 mei Heerde. Het comité zorgt ieder jaar voor een expositie met het thema Herdenken en Vrijheid.

De tentoonstelling van het Comité 4en5 mei richt zich dit jaar op Nederlands-Indië. Er wordt belicht wat de aanleiding was tot de strijd aldaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), de oorlogsvrijwilligers en de honderdduizend dienstplichtigen die gestuurd werden om orde en vrede te brengen in het door de Tweede Wereldoorlog geteisterde land. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het Museum Korps Veldartillerie en het museum Regiment Van Heutsz.

Namen oorlogsmonument

Met de tentoonstelling worden de namen op de muur op het oorlogsmonument in Heerde onder de aandacht gebracht. De bezoeker komt iets meer te weten over de omstandigheden waaronder de acht Heerdenaren die op de Indië plaquette staan zijn vertrokken naar de voormalige Nederlandse kolonie, waar zij uiteindelijk zijn gesneuveld.
Het is lastig om 70 jaar later een volledig beeld te schetsen, maar door de medewerking van de twee musea zijn er in ieder geval vele geüniformeerde poppen en diverse gebruiksvoorwerpen te zien.De makers willen laten zien dat de periode 45-50 voor vele betrokkenen dieptepunten heeft gekend, maar dat ook vele mooie zaken tot stand zijn gekomen in de pogingen van het leger om het gezag te herstellen en het land weer op te bouwen na vier jaren van oorlog.

Openingstijden

De expositie is te bezichtigen van 7 april tot 10 mei in Villa Jacoba bij de Heerder Historische Vereniging. De villa is geopend voor het publiek op dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur, op donderdag van 10:00 tot 12:00 uur, en op vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden