Foto: Galerie De Aventurijn

Het Sieraden Avontuur bij De Aventurijn

  Cultuur

EPE - Eigenwijs, hedendaags, spraakmakend, maar ook klassiek, dat zijn de sieraden die dit jaar bij Galerie De Aventurijn getoond worden.

Liefst negen kunstenaars hebben hun eigen signatuur gezet onder de lichaamsversierselen waarvan zij denken dat moderne vrouwen deze tegenwoordig graag dragen. Ieder heeft zijn/haar materiaal gekozen en daar mee geëxperimenteerd teneinde iedere dame en jonge vrouw zich uniek te laten voelen. De getoonde sieraden zijn zelf in ieder geval allemaal uniek.

Jim van Dongen heeft wereldzeeën bevaren, scheepsmotoren gerepareerd, grote locomotieven bestuurt en nu friemelt hij op de vierkante millimeter om sieraden te vervaardigen. Tegenstrijdig? Beslist niet, wel zeldzaam uniek: ringen/broches/colliers van zilver, ebbenhout, ivoor (van pianotoetsen) en het allernieuwste: sieraden met Led-verlichting. Elke vrouw schittert op weergaloze wijze met zijn juwelen.

Agatha van Eijsden toont haar liefde voor het vilt nu op bijzondere wijze. Met gebruik van de diverse vilttechnieken maakt zij o.a. Zee-juwelen (naaldvilt bewerkt met gehaakt paardenhaar en kralen), Sjaals (de vacht aan de scheerkant gehecht met dunne wol en daarna geverfd), en een van haar topstukken: het Wintertafereel bestaande uit voile, wol vilt, moerbeischors, gehaakt paardenhaar, gaas en zijde. Eindeloos geduld en het bewassen van de wol en de zijde en dat naar je hand zetten.

Anouk Jasperse gebruikt graag Silver-glass en met haar typische 'tornado' techniek heeft zij een zeer eigen handelsmerk neergezet. Vanwege de grotere hardheid van borosilicaatglas zijn vele van haar sieraden hiervan gemaakt. De samenstelling van haar kralen zijn met de jaren complexer geworden wat tekenend is voor sieraden van Anouk. Zij is een veel gevraagde docente voor het geven van workshops met haar roemruchte kraaltechnieken.

Faun Noir –onze Hongaarse gaste- is van mening dat Eva toentertijd zeker heeft gezocht naar een veel mooier blad dan Adam; reden waarom Hajnalka iets dynamisch creëert met eenvoudige materialen waardoor het allemaal karakteristieke juweeltjes worden. Zij gebruikt zilver/brons en maakt met Tsjechisch glas ringen die stralen, accentueren en iedere vrouw een eigen identiteit geeft. Zij overgiet agaat edelstenen met titanium wat zorgt voor een steeds wisselend effect bij de colliers.

Albert Hendriks maakt bijzondere glazen hangers voor de vlam 'flamework' en past daarbij de implosietechniek toe. De beeltenissen lijken van binnenuit te zijn geëxplodeerd. Leuke colliers van flamework glas en armbanden behoren eveneens tot zijn collectie.

Pauline Luijben heeft haar bijzonder gevoel voor combinaties van kleuren, vorm en structuur, waardoor zij met haar schilderijen al grote faam heeft gemaakt, ook voor oorbellen ingezet. Edelstenen, handgemaakte keramiek oorbellen en vermeil-goud onderdelen worden door haar tot een kleinood gemaakt die iedere dames oor graag versiert.

Marelia is een sieraden-samenstelster die objecten kunstzinnig met elkaar combineert. Zij gebruikt zilver en goldfilled onderdelen en creëert colliers, armbanden en bijzonder ook voetversierselen. Heel apart is het combineren van glazen kralen (Miyuki) en kunststofkralen met elektradraad, elektra-onderdelen, rubberkralen en antieke ornamenten. Een noviteit zijn de door haar vervaardigde 'parure-de-main', haar handversierselen.

Candida van Nugteren is behalve een gerenommeerd glaskunstenaar ook een zeer originele en vaardige sieradenmaakster. Haar voor de vlam handgemaakte sieraden gemaakt van Italiaans zachtglas combineert zij met reactie frit dat in de vlam van kleur verandert. Haar set sieraden met 'rode spikes' zijn implosies die bij ieder stand een ander effect geven.

Nadjezda Schokker, ook een bekende glaskunstenaar, past de fusing-techniek toe bij het maken van haar forse halssieraden. Haar statement vind je terug in de kleurschakering en het ontwerp, krachtig maar toch zeer vrouwelijk.

De tentoonstelling "Het Sieraden Avontuur 2017" begint 13 april en loopt tot en met Moederdag 14 mei. De opening is op Tweede Paasdag in Galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 te Epe. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk en geopend tijdens deze tentoonstellingsperiode donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Meer is te zien op de website www.aventurijnglasgalerie.nl  Voor meer informatie bel 0578-610535.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden