Foto: Voerman Museum Hattem
Kunst & Cultuur

Koeien en mensen woonden samen waar nu schilderijen hangen

  Cultuur

De rijke collectie van het Voerman Museum Hattem is ondergebracht in een bijzonder gebouw, dat een bezoek aan het museum extra boeiend maakt. Baliemedewerker Bert Kleveringa krijgt daar van bezoekers bijna dagelijks waarderende opmerkingen over.

HATTEM - De Achterstraat 46 en 48 in Hattem, waar het museum is gevestigd, zijn twee zeer oude pandjes, met een geschiedenis die teruggaat tot de zestiende en zeventiende eeuw. Zo wordt van de Achterstraat 48 gemeld dat het al in 1525 werd bewoond. Dit huis heeft aan de achterzijde een prachtige renaissancegevel, die zichtbaar is als je op de buitenplaats staat, met de rug naar het Anton Pieck Museum. Het pand werd in 1623 gerenoveerd.
Vermoedelijk zijn de panden koopmanswoningen en stadsboerderijen geweest. Bekend is dat de bewoners hun huis eeuwenlang hebben gedeeld met vee, om precies te zijn koeien. Zo meldt Vereniging Heemkunde Hattem in een artikel over Achterstraat 48 dat het huis zogenaamde 'scharen' had. Aandelen die recht gaven om koeien te laten grazen op de grote gemeenschappelijke weide achter de dijk. Toen de toenmalige eigenaar Wolter Muller op 28 december 1855 overleed, stonden bij hem thuis vijf koeien op stal, meldt de vereniging in het artikel.

De koeien 'woonden' destijds in de ruimte van het museum waar nu de schilderijen van Jo Koster hangen. Ook wordt in deze ruimte meer informatie gegeven over Hattemse stadsboerderijen, als aan de Achterstraat.

Achterstraat 48 kende in de loop van jaren verschillende eigenaren, tot het in 1956 in handen van de gemeente kwam. In 1972 vestigde het toenmalige streekmuseum zich hier. Vervolgens werd in 1983 de buurwoning aan de Achterstraat 46 erbij gevoegd. Dit streekmuseum vormde de basis voor Het Voerman Museum Hattem, dat deze naam in 1996 aannam. De karakteristieke panden met hun kruip-door-sluip-door gangen en ruimten vormen een sfeervol onderkomen voor het museum.

Voerman Museum

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden