Projectkoor zingt ‘David’

  Cultuur

OENE - Projectkoor Jubilate Deo voert zaterdag 13 mei de cantate 'David' van de Nederlandse componist en organist André van Vliet  op in de Hervormde Kerk van Oene. Het concert begint om 19.30 uur, de toegang is gratis.

Projectkoort Jubilate Deo uit Oene bestaat dit jaar 75 jaar, wat later dit jaar nog gevierd wordt met een speciaal jubileumconcert. Het koor brengt ieder jaar opnieuw (minimaal) één groot Nederlandstalig project op de planken, dat dan een aantal kerken in de regio wordt uitgevoerd. Eens in de twee jaar gaat het koor naar Duitsland, waar het muziekstuk dan ook in de mooie, zeer oude kerk van zusterdorp Ohne wordt gebracht. Per project zijn er weer andere zangers die meedoen, hoewel er wel een vaste kern is, die aan elk project meewerkt. Het koor wordt steevast begeleid door kamerorkest d'Accordo uit Vaassen.

Dit voorjaar heeft Jubilate Deo gekozen voor het muziekstuk David, een compositie die in een concert-setting gespeeld kan worden, maar ook goed past in een cantatedienst. Een cantate is een muziekwerk voor koor en orkest, dat in de context van een kerkdienst uitgevoerd kan worden. In juni en juli zal 'David' in Nunspeet en Apeldoorn worden uitgevoerd in cantatevorm, dus tijdens een kerkdienst. In Oene wordt 'David' opgevoerd in een concertuitvoering, waarbij er ook een actieve rol van het publiek is met enkele liederen (in dit geval meestal psalmen van David) die inhoudelijk aansluiten bij het verhaal. De verbindende teksten worden gelezen door Dick Vijge. Koor en samenzang worden begeleid door kamerorkest d'Accordo uit Vaassen onder leiding van Cor van Leeuwen.

De Bijbelse David, 'een man naar Gods hart', wordt hij genoemd, is eigenlijk helemaal geen lieverdje. Hoewel hij probeert dicht bij God te leven vervalt hij toch steeds in dezelfde fouten, en neemt hij keer op keer verkeerde beslissingen. Maar steeds opnieuw beseft hij zijn misstappen, en keert hij terug naar God. En over zijn relatie met God schreef hij indrukwekkende en heel persoonlijke gedichten, die in de Bijbel zijn terug te vinden als de psalmen van David. Deze cantate vertelt het verhaal van David in muziek, vanaf zijn zalving tot koning van Israël, tot aan zijn dood. André van Vliet schreef het grootste deel van de muziek voor deze cantate, maar hij leende ook wat muziek van andere componisten, zoals Johan Bredewout en Michael W. Smith.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden