Concert Vocaal Ensemble Pastorale

  Cultuur

Het is een doordeweekse avond, de Enkweg in Epe ligt er verlaten bij. Een stel fietsen en een paar auto's verraden een activiteit in de Goede Herderkerk. Na openen van de deur klinkt er gezang. Hier repeteert Vocaal Ensemble Pastorale voor hun uitvoering van komende zondagmiddag.

EPE - Bij binnenkomst blijkt meteen; de akoestiek in deze lege kerk is fantastisch. Klassieke werken zweven in vierstemmige uitvoering naar de luisteraar toe. De koorleden staan in een halve maan om de piano heen, erachter zit dirigent Mario Telnekes. Enthousiast zwaait hij zijn instructies met de rechterhand richting de zangers en zangeressen. Met links raast hij over de witte en de zwarte toetsen van 't instrument. Tussendoor slingert hij de doeltreffende aanwijzingen als ware David richting het koor: 'lang aanhouden, láng aanhouden!', of 'denk aan die ademhaling, anders red je het niet!' en ook 'kijk naar mij, zíng mét mij!'.
Deze ambachtelijke muzikale slager fileert de zangstemmen los van elkaar en laat ze onafhankelijk van elkaar oefenen. Net zo lang tot er een smakelijk resultaat geboekt wordt. "Dit stuk moeten jullie zo gevoelig mogelijk zingen! Blijf naar mij kijken, je zingt hier niet voor de vloerbedekking." De stemming zit er goed in. Maar de samensmeltende stemmen worden eveneens steeds beter. Dat moet ook wel, want de uitvoering is 7 mei al. Dan speelt het ensemble in de Grote Kerk in Epe.
Daar is het overigens Telnekes' dochter Annet Diderik die de pianobegeleiding verzorgt. "Dat maakt het voor mij veel makkelijker", meldt de Eper dirigent eerlijk. "Maar ook voor hen. Omdat ik niet hoef te spelen, kan men beter op mijn aanwijzingen letten." Om deze avond een beetje contact te krijgen en letterlijk boven de piano uit te torenen, heeft Telnekes zijn pianokruk op het liturgisch centrum gezet. Het ziet er qua verhouding wat raar uit, maar de uitwerking is er wel. Schuberts Kyrië uit Messe G-Dur bijvoorbeeld, klinkt prachtig. Telnekes is eveneens enthousiast over het slot van Vivaldi's Gloria: "Uit de kunst! Dit gaat straks door de Grote Kerk spatten." Die Himmel Erzählen Die Ehre Gottes van Haydns stuk Die Schöpfung volgt, maar ook Hark, Hark My Soul! van H.R. Shelly komt langs. Noot voor noot wordt aan zijn fijnslijperij onderworpen. Soms met razendsnel resultaat ('Geweldig engeltjes! Helemaal niet gek!'), maar af en toe duurt het wat langer ('Niet te gulzig zingen, hè. Dit moet noot voor noot raak zijn. Want dan voel je het pas écht diep van binnen!'). Grote vraag? Is Vocaal Ensemble Pastorale er klaar voor? Telnekes twijfelt geen moment: "Kom zondagmiddag maar kijken!" Aanvang: 15.30 uur. Entree is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden