Voerman Museum Hattem brengt 'Ode aan de IJssel'

  Cultuur

Het Voerman Museum Hattem staat tijdens de zomer van 2017 in het teken van de IJsselbiënnale. Deze biënnale brengt van juni tot en met september een ode aan de IJssel met een route van ruim 25 monumentale kunstwerken tussen Doesburg en Zwolle. Het Voerman Museum Hattem verzorgt vanaf 9 mei tot en met 1 oktober een hierop aansluitende wisselexpositie met als thema 'Ode aan de IJssel'.

HATTEM - Natuurlijk zal de grote IJsselschilder Jan Voerman sr. hier een belangrijke plaats innemen. Daarnaast worden er werken geëxposeerd van verschillende kunstenaars uit de IJsselstreek en Hattem die de rivier in al zijn gedaantes laat zien.

Kijken de kunstenaars van deze tijd met dezelfde ogen naar de rivier de IJssel of is er in de loop van de jaren zoveel veranderd dat de rivier juist van gedaante veranderd is? Jan Voerman sr. kon niet zonder 'zijn' Hattem. 'Wie in het paradijs woont, wenst dat niet te verlaten', dus schilderde hij eindeloos de IJssel en zijn wolken. Zijn zoon Jan Voerman jr. tekende prachtige IJsselgezichten voor het Verkadealbum 'de IJsel' van Jac. P. Thijsse. De fotografen Kees van Eijsden en Leo Lamboo fotografeerden alle locaties die Jan Voerman jr. verbeeldde Het resultaat is een unieke vergelijking tussen de IJsel in 1910 en de IJssel in 2017.


Van de tijd van Jan Voerman sr. en Jan Kleintjes rond 1900, zien we de blik op de IJssel veranderen van realisme naar fauvisme in het werk van Freek van de Berg. Het directe uitzicht op de rivier en met name de zonsopgangen beïnvloedden zijn werk.

En hoe verder de tijd verstrijkt en de IJssel zijn loop vervolgt, schilderen de kunstenaars het water, de wolken en de horizon. Marianne Voeten in verstilde aquarellen, Edith Koridon in fel abstract. En waar Dick van Heerde de IJssel weer realistisch verbeeldt, lijkt Johan Meeske associaties op te roepen met eeuwenoude Oosterse kalligrafie. De IJssel inspireert ieder op zijn of haar eigen manier.

Alle kunstenaars waarvan werk is geëxposeerd op de tentoonstelling zijn: Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Sjoerdtje Hak, Jan Kleintjes, Wim van Assen, Dick van Heerde, Inge in 't Hout, Janine Agteres, Johan Meeske, Marianne Voeten, Edith Koridon, Pauline Luijben, Roelie Rumscheidt, Thijs Buit, Rene Kinket, Josien ten Dijk, Freek van de Berg, Co Breman, Frederik Weijs, Kees van Eijsden en Leo Lamboo.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden