Iet Erdmann toont het werk van  fotografen Leo Lamboo en Kees van Eijsden. Foto: Voerman Museum Hattem
Iet Erdmann toont het werk van  fotografen Leo Lamboo en Kees van Eijsden. Foto: Voerman Museum Hattem (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Kijken naar heden én verleden

  Cultuur

In het Voerman Museum Hattem is vanaf 9 mei de nieuwe expositie Ode aan de IJssel te zien. Opvallend onderdeel is het project van de fotografen Leo Lamboo en Kees van Eijsden, verzekert Iet Erdmann, die de inrichting van de expositie heeft begeleid.

HATTEM - Lamboo en Van Eijsden hebben gekeken naar de plaatjes in het Verkade-album 'De IJsel' en zijn vervolgens naar de plekken gegaan die op de tekeningen van Jan Voerman jr., Wilem Wenckebach en Edzard Koning staan afgebeeld. Ze trokken erop uit in het spoor van de drie kunstenaars en fotografeerden op plekken langs de IJssel tussen Deventer, Hattem en Zwolle. Soms was het trouwens flink zoeken, naar waar een tekening nu precies was gemaakt, erkennen ze.

Maar de twee zijn in hun opzet geslaagd; hun foto's leveren een fraai contrast op met de Verkade-plaatjes en laten zien hoeveel er in honderd jaar kan veranderen. Want het is ongeveer een eeuw geleden dat Jan Voerman en zijn collega's de werkelijkheid van destijds minutieus natekenden voor het Verkade-album 'De IJsel'. Van dit album verscheen in 1997 een herdruk, die model heeft gestaan voor de beide fotografen. Op de expositie worden de originele tekening en de foto die in het heden is gemaakt, samen in één lijst gepresenteerd. Dat geeft een boeiend beeld, waarbij je als bezoeker heden en verleden in een oogopslag kunt bekijken. Voor 'Ode aan de IJssel' maakten Lamboo en Van Eijsden bovendien een powerpoint-presentatie, zodat de museumbezoeker via tekst en beeld een indruk krijgt van dit project van fotografen.

Het fotoproject is onderdeel van 'Ode aan de IJssel'. De expositie, met werken in diverse stijlen en met uiteenlopende sferen, is tot en met 1 oktober in het Voerman Museum Hattem te bekijken. Het museum haakt met deze expositie in op de IJsselbiënnale, waarbij deze zomer van Doesburg tot Hattem en Zwolle kunstwerken worden getoond die te maken hebben met het IJsselgebied. Jan Voerman jr. komt dus aan bod, maar zeker ook dé IJsselschilder Jan Voerman sr. En andere aansprekende kunstenaars uit de regio.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden