Deze zomer zijn 150 tekeningen van Sjef Hutschemakers te zien in de Andreaskerk in Hattem, een bij elke Psalm uit de Bijbel. Hier de tekening 'De Heer is mijn Herder'. Foto: Frans Tervoort
Deze zomer zijn 150 tekeningen van Sjef Hutschemakers te zien in de Andreaskerk in Hattem, een bij elke Psalm uit de Bijbel. Hier de tekening 'De Heer is mijn Herder'. Foto: Frans Tervoort (Foto: Frans Tervoort )

Expositie in koor Andreaskerk met prenten van 150 Psalmen

  Cultuur

In het koor van de Andreaskerk in hartje Hattem is deze zomer een expositie te zien met de titel 'De Psalmen in beeld'. De tentoonstelling bestaat uit 150 prenten, één bij elk van de 150 Psalmen in de Bijbel. De werken zijn gemaakt door Sjef Hutschemakers uit Banholt.

HATTEM - De expositie is een initiatief van Reina Folkerts en Helene Stafleu. Reina kwam met het werk van Hutschemakers in contact vanwege haar passie voor kruiswegstaties, een katholieke vorm van devotie. "Sjef heeft schitterende kruiswegstaties gemaakt en op die manier kwam ook in contact met zijn werk over de psalmen. Ik vroeg mij meteen af of een expositie in Hattem niet mogelijk was", aldus de Hattemse. Samen met Helene kon het contact met het kerkbestuur de expositie, die eerder te zien is geweest in Dordrecht, geregeld worden.

Sjef Hutschemakers maakte bij elke psalm een potloodtekening, in een stijl waaruit een sterke verbondenheid spreekt met de aarde. Het levert een overweldigend geheel op van 150 prenten met kreten van angst, hoop, doodsnood en vertrouwen. Hutschemakers werd geboren in het Zuid-Limburgse Banholt, als derde van een boerengezin met acht kinderen. Van jongs af aan hielp hij mee op het veld en met koeien melken, aardappels poten en rooien, voederbieten uittrekken en appels plukken. Deze afkomst heeft hem sterk bepaald. De kringloop van de natuur komt voortdurend terug in zijn werk. Gedurende zijn leven groeide de behoefte om het geloof te verbeelden in zijn schilderijen, tekeningen, etsen en glas-in-loodramen. Hij maakte onder andere in de kerk van zijn geboortedorp Banholt een reeks kruiswegstaties en muurschilderingen. Op hoge leeftijd 'ontdekte' Sjef de psalmen en werd erdoor geraakt. Hij begon aan een groots project: het maken van een tekening bij elke psalm. De schilder is afgelopen donderdag 4 mei helaas overleden. Hij werkte nog iedere dag met grote gedrevenheid, want schilderen was voor hem "als zijn dagelijks brood". De opening van de expositie op zaterdag 13 mei om 15.00 uur, wordt een eerbetoon aan de schilder. Dominee Wim Hortensius spreekt bij de opening over psalmen en kunst en organist Jaap Zwart laat tijdens deze bijeenkomst psalmen klinken op het kerkorgel.

Meer berichten