Anton Pieck maakte in Engeland ook deze tekening van het Caernarfon Castle (detail). Foto: Anton Pieck Museum
Anton Pieck maakte in Engeland ook deze tekening van het Caernarfon Castle (detail). Foto: Anton Pieck Museum (Foto: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Zomertentoonstelling: Op reis met Anton Pieck

  Cultuur

Pieck heeft zijn gehele leven gereisd. Vooral in zijn jonge jaren bezocht hij vele landen waaronder België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Engeland, Ierland, de Scandinavische landen en Marokko. En overal waar hij naartoe ging nam hij zijn schetsboek mee. Honderden tekeningen heeft hij op zijn reizen gemaakt. Hij wist de pittoreske plekjes vast te leggen in karakteristieke 'getekende notities'.

HATTEM - Met name als de tijd zijn stempel ergens had opgedrukt, raakte hij geboeid en pakte zijn schetsboek. Anton Pieck was geen kunstenaar die zich richtte op grote monumenten, maar een man die de schoonheid van het intieme liefhad en vooral oog had voor een verstild hoekje in een achteraf straatje, een doorkijkje, een bouwval of een eenvoudig bouwsel in stad of dorp. Daar waren geen verkeersborden of televisiemasten, geen fabrieken of lichtreclames; dit vond hij storende elementen, die de omgeving alleen maar afbreuk deden. Pieck laat ons juist de pareltjes zien waarvan er inmiddels veel zijn verdwenen. Dit werk heeft dan ook iets nostalgisch.


De reistekeningen werden niet uitgewerkt in zijn atelier. Alleen in bijzondere gevallen werd er thuis nog een kleurtje aangebracht. Meestal zijn het 'producten' direct van de straat. Veel tekeningen zijn niet gedateerd en dat doet er ook niet toe: de plekjes zijn gezien en vastgelegd.


Van en in Engeland heeft hij de meeste tekeningen gemaakt. Een van zijn dochters ging er wonen en trouwde met een Engelsman. Voor Pieck reden om vaak naar Engeland te gaan. Hij leerde zo het land door en door kennen. De Engelse stadjes hebben Pieck altijd aangetrokken door hun schilderachtigheid. Pieck was ook dol op Londen, speciaal op Bloomsbury, de wijk rondom het Britisch Museum waar veel kunstenaars en schrijvers woonden. Al deze Engelse reistekeningen vormden een goed fundament voor de vele Engelse illustraties, die Pieck heeft gemaakt voor boeken en kalenders.
In deze tentoonstelling is een selectie gemaakt van vluchtige potloodtekeningen tot ingekleurde tekeningen uit alle delen van Europa en Marokko.

Anton Pieck Museum

De zomertentoonstelling in het Anton Pieck Museum is te zien vanaf 6 juni  tot 1 november 2017.  De expositie is zeer gevarieerd en bestrijkt het hele museum. Bovendien hangt er  veel werk dat niet eerder is getoond. Kijk voor meer informatie op: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden