Kristian Kreeft bij het schilderij van Bosboom in het Voerman Museum Hattem. In zijn hand heeft hij een ansichtkaart waarop dit schilderij staat afgebeeld. Foto: Voerman Museum Hattem.
Kristian Kreeft bij het schilderij van Bosboom in het Voerman Museum Hattem. In zijn hand heeft hij een ansichtkaart waarop dit schilderij staat afgebeeld. Foto: Voerman Museum Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Bosboom laat oude tijden herleven

  Cultuur

De schildering van het interieur van de Grote Kerk in Hattem heeft eerder tot vorstelijke collecties behoord. Nu is het echter te vinden in het Voerman Museum Hattem, licht conservator van het museum Kristian Kreeft toe.

HATTEM - Johannes Bosboom (1817-1891) specialiseerde zich al vroeg in zijn carrière in het schilderen van kerkinterieurs, waarmee hij zich plaatste in een rijke traditie waar grootheden als Emmanuel de Witte (1617-1692) en Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665) reeds toe behoorden. Bosboom schilderde dit interieur van de Grote of St. Andreaskerk te Hattem vermoedelijk rond 1861.

Het werk heeft in diverse vorstelijke collecties gezeten, waaronder die van Prinses Marianne der Nederlanden en Prins Albrecht van Hohenzollern. In de jaren tachtig werd dit werk aangekocht voor het Voerman Museum, waar het nu een prominente plek inneemt in de Zicht op Hattem-zaal.
De compositie wordt ingekaderd door twee enorme pijlers, waardoor alle focus komt te liggen op het koor. Twee vrouwen bewegen zich naar de groep mensen, waarschijnlijk zijn zij net op tijd voor de ceremonie. Het overwegend sobere interieur bevat enkele herkenbare elementen die heden ten dage nog in de kerk te zien zijn, zoals het zeventiende-eeuwse Slegelorgel en de laaghangende kroonluchters. Ook het koorhek met daarvoor de kansel neemt een prominente plaats in. Links zijn drie ruitvormige rouwborden te zien, vergelijkbaar met het uit de kerk afkomstige, zeventiende-eeuwse exemplaar in diezelfde Zicht op Hattem-zaal.

Ouderwetse kleding

In het schilderij zijn de kerkgangers gekleed in mode van ver voor Bosbooms tijd - hiermee lijkt de schilder met een melancholische blik terug te kijken op de geloofsbelijdenis vóór de door de industrialisatie in gang gezette veranderingen in de samenleving. De rust en sereniteit van toen staat in schril contrast met het moderne, haastige en geïndividualiseerde leven. Met dit schilderij laat Bosboom oude tijden herleven.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden