Ron Maat bekijkt de bijzondere collectie aan archeologische vondsten in het Voerman Museum Hattem. Foto Voerman Museum Hattem.
Ron Maat bekijkt de bijzondere collectie aan archeologische vondsten in het Voerman Museum Hattem. Foto Voerman Museum Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)

Tijdreis naar de kelder van het museum

  Cultuur

Een ouderwets bikkelspel, een zeer antieke pispot en zelfs een pistooltje. Vrijwilliger Ron Maat heet ons welkom tussen de archeologische spullen in de kelder van het Voerman Museum Hattem.

HATTEM - Wie in dit gewelf van het museum afdaalt, komt even in een andere wereld terecht. In een tijd waarin gemakken als centrale verwarming, elektrische verlichting en schoon water uit de kraan nog toekomstmuziek waren. Deze museumcollectie is dankzij vader en zoon Sypkens Smit bijeengebracht, want deze beide Hattemse huisartsen waren bevlogen verzamelaars van historische en archeologische objecten.
Hun verzameling vormde de basis voor de collectie van de Stichting Oud Hattem, die in 1919 werd opgericht. De collectie werd aanvankelijk tentoongesteld in de oudheidkamer in de Dijkpoort, maar werd begin jaren 70 overgebracht naar het streekmuseum aan de Achterstraat, waar nu het Voerman Museum Hattem huist.
Het gaat om spulletjes die bij opgravingen in het centrum van Hattem aan de oppervlakte zijn gekomen. De ouderdom gaat soms terug tot de vijftiende eeuw. Er zijn gebruiksvoorwerpen van aardewerk, zoals een pispot, vergezeld door een melkkan, bord en kommen. Herkenbare huis-, tuin- en keukenspullen, die je ook nu nog kunt kopen. Wat meer inlevingsvermogen vraagt het 'bikkelspel' uit de vorige eeuw. Het bikkelspel wordt al gespeeld sinds de middeleeuwen. Bikkels waren van tin of ander metaal of botjes uit een schapenpoot. Je speelde met vijf bikkels. Vier werden er tussen de vingers geklemd en de vijfde werd opgegooid en moest op de handrug worden opgevangen, terwijl de andere vier tussen de vingers moesten blijven. Daar was behendigheid voor nodig! Als je spreekwoordelijk een 'bikkel' bent, dan kun je er wat van. De vitrine biedt nog meer tot de verbeelding sprekende attributen. Zo ligt er een klein pistooltje, enkele messen. En balkendragers, consoles, in de vorm van mannenhoofden. En een bezoekje hieraan, blijft je bij als een fascinerende reis door de tijd.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden