Anton Pieck maakte dit olieverfschilderij getiteld 'Ponte Vecchio' in 1930. Foto: Anton Pieck Museum
Anton Pieck maakte dit olieverfschilderij getiteld 'Ponte Vecchio' in 1930. Foto: Anton Pieck Museum (Foto: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Tentoonstelling 'Anton Pieck Onbegrensd' met ongetoond werk

  Cultuur

In 1919 kregen de tweelingbroers Anton en Henri Pieck de gelegenheid naar het buitenland te gaan; een buitenkansje na de vier magere oorlogsjaren. Het lukte een bevriende journalist om hen aan te laten stellen als illustrator/correspondent. Hierdoor kregen ze een pas voor een bezoek van veertien dagen aan Oostenrijk, met een doorreisvergunning voor Duitsland die drie dagen geldig was. De broers zetten zelf een één voor de drie en zo kon hun 'doorreis' dertien dagen duren.

HATTEM - Zij verbleven vijf dagen in Berlijn. De vluchtige schets van het nu verdwenen keizerlijk slot geeft een impressie van de Duitse hoofdstad evenals de reistekeningen van de brug over de Friedrichtsgracht en van het bekende 'Unter den Linden'.
Van Berlijn ging het naar het zuiden, richting Oostenrijk, met een 'tussenstop' in Neurenberg. Het schilderachtige van de toen nog middeleeuwse stad liet een onvergetelijke indruk achter. Anton maakte er onder meer een tekening van een markt, die hij in 1920 gebruikte voor een ets. Van Neurenberg trokken de broers naar Oostenrijk. De toestand was daar nog verre van rooskleurig; een land in chaos waar het dagelijkse leven nog bepaald werd door honger en ontreddering. Haastig werd een schetsje gemaakt van de romantische toegangsweg naar het kasteel Hohensalzburg en een uitvoerige tekening van het kasteel zelf, aan de hand waarvan Anton Pieck direct bij terugkomst in Den Haag een grote ets maakte. Van zijn eerste reis naar Duitsland en Oostenrijk heeft Anton ons vele herinneringen nagelaten, waarvan sommige hun weerslag vonden in een ets of houtsnede. Voor de Tweede Wereldoorlog bezocht Anton Pieck met zijn vrouw nog enige keren onze oosterburen.

Anton Pieck bezocht ook meerdere malen Italië en elke keer kwam hij met tientallen schetsen terug. Zijn eerste reis maakte hij in 1930. In dat jaar bezocht hij ook Florence, waar hij vanuit het venster van zijn pension de 'Ponte Vecchio' schilderde, waarvan hij later een prachtig olieverfschilderij maakte. Dit alles is nu te zien in het museum.

Anton Pieck Museum

De vaste collectie met het werk van Anton Pieck, de meest romantische Nederlandse tekenaar van de 20e eeuw, heeft plaatsgemaakt voor de bijzondere tentoonstelling 'Anton Pieck, Onbegrensd'. Met reistekeningen, grafisch werk en olieverven van diverse Europese landen waar Anton Pieck is geweest. Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 6 juni t/m 31 oktober 2017.

Meer informatie: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden