Foto: Schaapskudde Epe-Heerde

Drie kilo lichter na schaapscheerdersfeest

  Cultuur

De 110 volwassen ooien van de schaapskudde Epe-Heerde worden op zaterdag 10 juni bij de Grote Kerk in Epe op ambachtelijke wijze verlost van hun warme vacht. Ondernemersvereniging Epe omlijst het schaapscheerdersfeest met onder meer een markt met oude ambachten en culinaire activiteiten. De schapen verliezen zo'n drie kilo aan wol.

EPE - Lammert Niesing is een van de weinige herders die zijn met de schaar laat kortwieken in een nabijgelegen dorp. In de even jaren gebeurt dat in Heerde, in de oneven jaren in Epe. Het scheren is vooral nodig om te voorkomen dat vliegen eitjes in de dikke vacht leggen waarna maden zich een weg naar binnen vreten. Hieraan kan een schaap sterven.
Hoewel de kudde afgelopen maanden uit zo'n 280 schapen bestond, worden er ongeveer 110 geschoren. In deze periode wordt de omvang van de kudde gehalveerd. 30 volwassen dieren en 110 lammeren, waaronder de rammen, verhuizen naar grote begrazingskuddes.

De kudde vertrekt om zeven uur en loopt via onder meer de Belvédèreweg, Klokbekerweg, Wachtelenbergweg, Lohuizerweg en Willem Tellstraat naar het grasveld naast de Grote Kerk. Hier arriveert ze rond acht uur. De scheerders, onder wie de bekende scheerdersfamilies Stijf en Colijn uit Heerde, beginnen omstreeks negen uur. De vachten kunnen ter plekke gekocht worden. Rond vijf uur gaat de kudde weer huiswaarts.

Ambachten

Het losknippen van de schapenvachten is niet het enige oude ambacht dat zaterdag 10 juni op het Schaapscheerdersfeest in het centrum van Epe te zien is. Een spinster laat zien hoe een ruwe vacht behandeld moet worden, er zijn houtbewerkers, een biezenvlechter en de Veluwse Midwienterhoorbloazers tonen hoe hun favoriete blaasinstrument gemaakt wordt. Een aantal Eper ondernemers tekent voor een culinaire markt, waarbij ter plekke lekkernijen worden gemaakt en aan de man gebracht. De brandweer showt hun nieuwe tankautospuit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden