Bertus van 't Holt bij het schilderij 'Rozenstuk' van Willy Martens, studie- en tijdgenoot van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bertus van 't Holt bij het schilderij 'Rozenstuk' van Willy Martens, studie- en tijdgenoot van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )

Willy Martens reisde heel wat af

  Cultuur

Hattem - De tentoonstelling 'Schot in de roos' in het Voerman Museum Hattem biedt een gevarieerd aanbod aan schilderijen met 'de roos' als onderwerp. Met natuurlijk bijdragen van Jan Voerman senior en junior. Maar ook een werk als 'Rozenstuk' van Willy Martens is beslist een bezoekje waard, benadrukt bestuurslid Bertus van 't Holt.

De schilder Willy Martens werd als Willem Martens in 1856 in Semarang op Java geboren. Hij studeerde van 1876 tot 1880 aan de Rijksacademie in Amsterdam bij August Allebé en Barend Wijnveld jr. Martens was op de academie een studiegenoot van Jan Voerman senior.

Wat opvalt aan Martens is zijn zwervend bestaan, want hij heeft op tal van plekken gewoond. Na zijn studie in Amsterdam verkaste Martens naar Nanterre en Parijs, waar hij van 1882 tot 1885 bivakkeerde. Hij volgde daar lessen bij Léon Bonnat en Ferdinand Cormon. De schilder verbleef tussen 1886 en 1890 opnieuw zowel in Amsterdam als Parijs. Het was in 1890 dat hij neerstreek in Den Haag, waar hij tot na de eeuwwisseling bleef wonen. Hij werd daar directeur van het Mesdag-museum, een functie die hij tot 1924 zou bekleden.

Ook de Veluwe was enige tijd zijn verblijfplaats. Hij liet in 1902 in Nunspeet een villa bouwen, waar hij zich echter pas in 1909 vestigde. Wel woonde hij ook in 1902 korte tijd op de Veluwe, maar daar is weinig over bekend. Na anderhalf jaar keerde hij in 1910 terug naar West-Nederland, naar Scheveningen. Willy Martens koos in 1911 opnieuw voor de Veluwe, ditmaal Ermelo. Hij woonde tenslotte van 1911 tot zijn dood in 1927 in Den Haag.
De kunstenaar Willy Martens maakte werken voor onder meer het koningshuis en andere welgestelden, maar de eenvoud van het platteland sprak hem eveneens aan. Hij schilderde mensen en situaties uit het dagelijkse leven, boerentaferelen, portretten, stadsgezichten en stillevens. Het 'Rozenstuk' is een treffend voorbeeld van zo'n stilleven en het hangt voor de expositie 'Schot in de roos' pal naast de 'La France rozen' van Jan Voerman senior. 'Schot in de roos' is tot en met 15 oktober te zien.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Samen met de wisselende tentoonstellingen vormt de vaste collectie een veelzijdig museum, toegankelijk voor een breed publiek.
Voor meer informatie kijk op www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden