Ans Braakenbug bij het 'Het Beleg van Hattem' in de Heerenkamer. Foto: Voerman Museum Hattem
Ans Braakenbug bij het 'Het Beleg van Hattem' in de Heerenkamer. Foto: Voerman Museum Hattem
Kunst & Cultuur

Spaanse leger voor Hattemse poort

  Cultuur

Tot de collectie van het Voerman Museum Hattem behoren ook schilderijen die de geschiedenis van Hattem uitbeelden. Vrijwilliger Ans Braakenburg neemt het werk 'Het Beleg van Hattem' zorgvuldig onder de loep.

Het Beleg van Hattem door de graaf van Salazar op 13 augustus 1629 hangt in de Heerenkamer van het museum. Het schilderij is tijdens de Tachtigjarige oorlog geschilderd door Peter Snayers (1592-1666) uit Brussel. Op het schilderij is aan de rechterzijde een groep cavaleristen met een oranje vaandel te zien. Het symbool van de Staatse troepen. Links een gevechtsscène met dode en gewonde ruiters en paarden. De rode sjerpen geven aan dat het Spaanse officieren zijn. Op de achtergrond de stad Hattem, met de Dikke Tinne, de Andreaskerk, de Dorpspoort en de molen. De graaf van Salazar die als bevelhebber van 6.000 Spaanse soldaten tevergeefs Hattem belegerde, was luitenant-generaal van de Spaanse Cavalerie Jacinto de Velasco y Henin. Tijdens de belegering van Hattem was Jacinto 28 jaar oud. Twee jaar later in juli 1632 sneuvelde hij op 31-jarige leeftijd tijdens de belegering van Maastricht, door de troepen van prins Frederik Hendrik.

De aanleiding van de aanwezigheid van de Spaanse troepen op de Veluwe was het beleg van 's-Hertogenbosch door Prins Frederik Hendrik. In een poging om het Staatse leger weg te lokken probeerde het Spaanse leger als afleidingsmanoeuvre via de Veluwe een doorgang te forceren naar de Zuiderzee en het noorden van de Republiek. Op 13 augustus verschenen de Spanjaarden voor de muren van Hattem, omsingelden de stad en eisten overgave. Toen na enkele aanvallen de stad zich niet overgaf, trokken de Spaanse troepen weg en plunderden Oldebroek. Daarna kwamen ze terug om nog een korte aanval op één van de stadspoorten te doen. Na de vergeefse poging Hattem in te nemen trok Salazar zijn troepen terug naar het zuiden. De afleidingsmanoeuvre op de Veluwe was mislukt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden