Gegrepen door het IJssellandschap


'De IJsselschilder´ van filmmaker Peter Schoof was afgelopen donderdag voor het eerst te zien tijdens een voorpremière in het Voerman Museum Hattem.  Foto: Voerman Museum Hattem.
'De IJsselschilder´ van filmmaker Peter Schoof was afgelopen donderdag voor het eerst te zien tijdens een voorpremière in het Voerman Museum Hattem.  Foto: Voerman Museum Hattem.
Kunst & Cultuur

Gegrepen door het IJssellandschap

  Cultuur

Jan Voerman sr. staat centraal in de documentaire 'De IJsselschilder´ van filmmaker Peter Schoof. Deze wordt Tweede Kerstdag uitgezonden door RTV Oost.

Jan Voerman werd in 1857 als boerenzoon in Kampen geboren. Zijn aanleg tot tekenen en schilderen openbaarde zich al toen hij nog heel jong was. Vanaf zijn twaalfde jaar kreeg hij teken- en schilderles en in 1876 ging hij naar de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam, waar hij in 1883 examen deed. Voerman vestigde zich als onafhankelijk kunstenaar in Amsterdam. In deze periode schilderde hij voornamelijk Jordaanse typen en Joodse huistaferelen.
In deze tijd gingen Jan Voerman en zijn vriend, de kunstschilder Jan Verkade, ook regelmatig naar Kampen en Hattem om te schilderen. Hier ontstonden de eerste landschappen met vee. Zijn werk kreeg een impressionistisch karakter. Zijn schilderij 'Vee in de weide' werd bekroond met de Willink van Collen prijs. Geleidelijk werd zijn werk speelser, zijn manier van schilderen spontaner, impulsiever, impressionistisch. Hij ging ook aquarelleren en maakte bloemaquarellen.
Jan Voerman trouwde in 1889 met Anna Verkade en samen kwamen zij naar Hattem. Voerman wist het zeker, hij zou het IJssellandschap gaan schilderen. Zijn vriend en nu ook zijn zwager Jan Verkade had veel contact met een nieuwe generatie schilders in Frankrijk, onder wie Gauguin, die af wilden van het impressionistisch schilderen. Gevoel, geloof of levensopvatting moest tot uitdrukking gebracht worden in het werk. Voerman raakte diep onder de indruk en ging experimenteren. Eerst schilderde hij nog aquarellen met diepe warme kleuren. Omstreeks 1902 schakelde hij over op olieverf. Daarmee was de glorieuze periode van de IJssellandschappen begonnen. Voerman ontwikkelde zijn eigen techniek en wist in olieverf hetzelfde verfijnde resultaat te bereiken als voorheen in waterverf.

Jan Voerman sr. overleed in 1941. Hij liet een groot oeuvre na. De documentaire van Peter Schoof is komende maandag op RTV Oost te bekijken om 20.00 uur, de herhaling om 23.00 uur.

Voerman Museum

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden