Driekoningen, geef een nieuwe hoed


Driekoningenfeest: Anton Pieck heeft zijn drie kleinkinderen Mark, Judith en Anne afgebeeld als de drie koningen. Foto: Anton Pieckmuseum
Driekoningenfeest: Anton Pieck heeft zijn drie kleinkinderen Mark, Judith en Anne afgebeeld als de drie koningen. Foto: Anton Pieckmuseum
Kunst & Cultuur

Driekoningen, geef een nieuwe hoed

  Cultuur

HATTEM - De 'kerstkaarten' van Anton Pieck zijn befaamd in binnen- en buitenland. In werkelijkheid zijn het geen kerstkaarten, maar nieuwjaarskaarten. In 1938 tekent Pieck op verzoek van de vereniging 'Voor het kind' voor het eerst een serie kaarten, die een enorm succes zijn. Vanaf dat moment gaan er in de decembermaand jaarlijks vele kaarten over de toonbank.

Pieck tekent ze speciaal voor dit doel. Het vereist een zorgvuldige planning om de afbeeldingen op tijd te starten en gereed te maken. "Als de mussen van het dak vallen van de hitte, zit ik besneeuwde kerken voor kerstkaarten te tekenen." Later worden ook wel verkleinde kalenderplaten als kerstkaarten gebruikt.

Pieck was niet religieus, maar door zijn liefde voor de winter en winterse thema's komen als vanzelfsprekend ook de christelijke feestdagen voor op zijn tekeningen. Zoals hier het driekoningenfeest. De Drie Koningen zijn de drie Wijzen uit het Oosten van het kerstverhaal. Hun bezoek aan Jezus wordt in het westerse christendom gevierd op 6 januari, als het feest van Driekoningen. Het driekoningenfeest wordt nog steeds op meerdere plaatsen in Europa gevierd.

Tijdens het driekoningenfeest gaan 's avonds kinderen- of volwassenen die uit zijn op een extraatje - verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster en zingen een lied. Als beloning krijgen ze snoep of geld. Soms wordt ook een koek gebakken met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine; dit herinnert de mensen eraan dat twee van de koningen wit waren en één bruin. De vinder van de bruine boon (het heilig boontje), mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.

Anton Pieck heeft dit thema meermalen verbeeld. Op sommige tekeningen geeft hij - om de armoede nog eens extra te onderstrepen - één van de Koningen een houten been of tekent hen als bedelaars. In 1965 heeft hij zijn kleinkinderen als de drie koningen afgebeeld op de Wereldkroniek, waarvoor hij twintig jaar lang de omslag van het kerstnummer heeft getekend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden