Het schilderij 'Ezel met kar' van Jo Koster ademt de rust en de eenvoud van het leven in een bergdorp, vindt museumvrijwilliger Ron Maat. Foto: Voerman Museum Hattem
Het schilderij 'Ezel met kar' van Jo Koster ademt de rust en de eenvoud van het leven in een bergdorp, vindt museumvrijwilliger Ron Maat. Foto: Voerman Museum Hattem
Kunst & Cultuur

Ezeltje staat geduldig te wachten

  Cultuur

HATTEM - Het Voerman Museum Hattem toont diverse werken van Jo Koster. Vrijwilliger Ron Maat is geboeid door haar in 1925 gemaakte schilderij 'Ezel met kar in Italiaans bergdorp'.

Een ezeltje staat voor een kar, zomaar een dorpstafereel. Het is een schilderij van Jo Koster, die eerder dit jaar nog samen met Stien Eelsingh in het museum de show stal tijdens de expositie 'Sterke Vrouwen'. Maar ook nu deze expositie plaats heeft gemaakt voor Wim van Assen, zijn er nog altijd werken van Jo Koster in het Voerman Museum Hattem. Die beelden niet alleen vrouwen werkend op het land uit, maar ook stillevens als deze 'Ezel met kar in Italiaans bergdorp'. Dit schilderij is vervaardigd in 1925. Jo Koster hield veel van reizen en deze 'ezel' is een van de artistieke vruchten die haar tochten door Bretagne, Italië en Spanje hebben afgeworpen.


Links op het schilderij is een woning te zien, rechts een stenen trap die omhoog voert. En wie goed kijkt ziet dat bovenaan de trap iemand staat die over het pleintje kijkt. De ezel wacht waarschijnlijk geduldig op de terugkeer van baas of bazin. De kar lijkt niet zwaar beladen, maar misschien is een groot deel van de lading al afgeleverd of wordt die zo dadelijk opgestapeld? Het zijn van die vragen die onwillekeurig opkomen wanneer je dit schilderij bekijkt. De rust en de eenvoud van het leven in zo'n bergdorp in de vorige eeuw heeft Jo Koster treffend vastgelegd. In 1925 dus, een jaar in het zogeheten interbellum tussen de twee wereldoorlogen. De mensen zijn op dat moment onwetend van de verschrikkingen die nog gaan komen.

Jo Koster gebruikte de ezel vaker als onderwerp. Zo reisde ze in oktober 1932 met haar vriendin Truus van Hettinga-Tromp naar Mallorca. De ezelmarkten trokken haar aandacht en de dieren kregen in een aantal werken een hoofdrol toebedeeld. Een voorbeeld uit deze periode is te vinden bij Studio 2000 in Blaricum, die een dorpsgezicht met ezel op Mallorca in de collectie heeft. Dit werk stamt uit 1933 en is al even intrigerend als het Italiaanse dorpsgezicht.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden