De haven van Blokzijl in de negentiende eeuw, afgebeeld op een litho van Anton Pieck. Foto: Anton Pieck Museum
De haven van Blokzijl in de negentiende eeuw, afgebeeld op een litho van Anton Pieck. Foto: Anton Pieck Museum
Kunst & Cultuur

Het Blokzijl van Anton Pieck

  Cultuur

Als je zo'n vijftig jaar geleden in Blokzijl met een tekengroep ging tekenen, heerste er rond de haven een vredige stilte. In alle rust kon je op je krukje de omgeving vastleggen. Achter de huizen aan de kade tekende de neo-renaissance toren van de hervormde kerk zich af tegen de lucht. Er waren geen toeristen, de havenkom herbergde een enkel bootje. En aan de kade zag je historische gevels; nauwelijks mensen op straat en langs het water.

Ook nu nog staan de huizen met hun prachtige gevels aan de haven en ook nu nog steekt de toren van de kerk boven de huizen uit. Maar nu ligt de haven vol plezierjachten en zijn er aan de kaden diverse caféterrassen, waar met een beetje goed weer fietsers, motorrijders en wandelaars zich tegoed doen aan een cappuccino of een glas bier. Op zomerse dagen kan het een drukte van jewelste zijn en kun je je voorstellen dat het de bewoners van Blokzijl wel eens te veel wordt.
Blokzijl - versterkte sluis - stamt uit de zestiende eeuw, kreeg twee keer stadsrechten en verloor ze na een paar jaar ook weer even snel. Niettemin was het strategisch een belangrijke plaats. Er hangt in de kerk een model van 'De Zeven Provinciën', het admiraalsschip van Michiel de Ruyter. Door de handel in onder andere turf, slachtvee en bier werd Blokzijl een belangrijke haven. Sinds 1973 is Blokzijl een beschermd stadsgezicht. Zo'n vijftig panden zijn rijksmonument.
Ook Anton Pieck tekende de Blokzijlse haven zoals het er in de negentiende eeuw bij lag. Toen werd er nog druk gehandeld. We zien een paar schuiten, waarop enkele mannen druk in de weer zijn; er vliegen meeuwen rond op zoek naar een visje. Er staat een meeuw op een meerpaal, een andere meeuw steekt in zijn vlucht prachtig wit af tegen het bruine grootzeil van het schip. Links staat een rij oud-Hollandse gevels. Op de achtergrond komt een straatje uit op de haven. Als je het straatje inloopt kom je bij 'Kaatje bij de sluis' een bekend etablissement. Kaatje zwaaide hier destijds op achttienjarige leeftijd reeds de scepter. Ze is nu vereeuwigd in een standbeeld.

Het Anton Pieck Museum houdt op 15 januari het Nieuwjaarsmatinee in het museum. De wintersluiting van het museum is van 15 t/m 31 januari 2017. Vanaf 1 februari bent u weer van harte welkom in het museum. 
Voor meer informatie en opgave Nieuwjaarsmatinee:

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden