Diny Kinket bij het Sneeuwlandschap in het Voerman Museum Hattem: "Je zou bijna denken dat het een foto is."
Diny Kinket bij het Sneeuwlandschap in het Voerman Museum Hattem: "Je zou bijna denken dat het een foto is."
Kunst & Cultuur

Metafoor voor de naderende vrede

  Cultuur

Jan Voerman jr. was in staat om planten, dieren en landschappen met fotografische precisie te schilderen. Het sneeuwlandschap in de omgeving van het Gooi is een treffend voorbeeld daarvan, vindt vrijwilliger van het Voerman Museum Hattem Diny Kinket.

Het schilderij 'Sneeuwlandschap' uit 1944 is overweldigend, mede door het formaat van 70 bij 100 centimeter en omdat het zeer realistisch is geschilderd. Als je voor het schilderij staat, zou je bijna denken dat het een foto is en wordt je meegenomen door middel van de vloeiende lijnen in het stille witte landschap. De besneeuwde heide, de bomen en de struiken staan centraal en de mens ontbreekt, alleen zijn aanwezigheid is te bespeuren. Het valt op tussen de andere werken in de ruimte waar het in het museum hangt, ook vanwege het formaat en de lichte kleur.

Net als de kleinere werken van Jan Voerman jr. wordt het schilderij gekenmerkt door een veelheid aan gedetailleerde informatie over planten en bloemen. Dit sneeuwlandschap is in het oorlogsjaar 1944 geschilderd en wordt ook wel gezien als een metafoor naar de ophanden zijnde vrede. De aankomende lente doet het groen weer ontspruiten en de sneeuw wegsmelten.

Jan Voerman jr. werd op 23 januari 1890 in Hattem geboren. Hij verzamelde schelpen, mossen en torretjes om ze te kunnen bestuderen. Zo ontwikkelde hij al heel jong het 'zien' van een te tekenen of te schilderen onderwerp. Jan Voerman jr. is voornamelijk bekend van de Verkade-albums, die hij voor deze firma illustreerde tot 1939. Daarna maakte hij meer vrij werk en schilderde veel met olieverf.

Jan jr. was trouwens ook een goed lithograaf. Ericus Verkade vroeg aan zijn schoonzoon Jan Voerman sr. of hij mee wilde werken aan de Verkade-albums. Maar Jan sr. zag dat niet zitten en vervolgens werd Jan jr. daarvoor gevraagd. Jan was toen vijftien jaar. Hij werkte geruime tijd in de schaduw van zijn vader, maar ontwikkelde zich tot een gevierd kunstenaar en hij heeft zich altijd zelfstandig kunnen handhaven.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden