Kunst & Cultuur

Het raadsel van het putje

  Cultuur

Wanneer u de gezamenlijke binnenplaats betreedt tussen het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum gebeurt er iets. U komt vanuit de ene wereld in een andere. U ziet een prachtige binnentuin, een molen en een put. De meesten van u denken dat het de put van Vrouw Holle is. Begrijpelijk.

U kent Anton Pieck vooral van de Efteling, Maar nee, deze put is heel erg Anton Pieck en heeft niets te maken met sprookjes. Hoewel we toevallig nu een tentoonstelling hebben, Sprookjes van Grimm, Van dansende Assepoester tot ondeugende Waternimf. Kom vooral kijken. Vanaf 1 februari is het museum weer geopend voor bezoekers.


Al in 1929 reisde Pieck naar Italië. Dat deden alle jonge kunstenaars. Italië was het centrum van beschaving, wetenschap en kunst, Hij zag deze put en maakte daarvan zijn laatste grote houtsnede. Jaren later, bij de realisatie van zijn museum, kwam deze put weer in beeld bij hem. De put met het scheve kruisje, de ketting en het emmertje. De put van de houtsnede.
Hij, Anton Pieck wilde deze put bij zijn museum. Als houtsnede hangt de put in de kelder van ons museum. Gesneden in kops palmhout en afgedrukt op Japans rijstpapier, Pieck werkte jaren aan de perfectie van deze techniek. Dat werkte het best.


Zoekend met Google naar afbeeldingen van deze put in onze tijd leverde geen plaatje op. Is de put verdwenen? Waardoor dan, hoe dan? Aardbevingen? Gewoon de tijd? Of is het putje er nog? Tijd om Antoine Bodar te vragen. Hij kent Assisi als geen ander. Helaas ook hij weet niets van dat putje uit de jaren dertig. Maar we zoeken verder. Hij en wij. Misschien u ook wel, via Facebook of welke moderne manier dan ook. Heeft u informatie, of een ansicht? Stuur! Kunst kan spannend zijn. Een speurtocht. Antoine komt een keer kijken bij ons, u ook?

Anton Pieck Museum

Het Anton Pieck Museum is gesloten van 15 t/m 31 januari. Vanaf 1 februari bent u weer van harte welkom in het museum. 
Kijk voor meer informatie op de website: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden