Kunst & Cultuur

Belangrijke brief zoek sinds 1551

  Cultuur

Tot de historische collectie van het Voerman Museum Hattem behoort de stads- of schepenkist van Hattem. Vrijwilliger Ans Braakenburg vertelt over een merkwaardige gebeurtenis rond deze kist.

HATTEM - In de herenkamer van het museum staat een eikenhouten kist met smeedijzeren beslag. Deze stamt uit de zestiende eeuw en deed dienst als stadskist in het stadhuis van Hattem. Er werd geld in bewaard en belangrijke documenten, zoals oorkonden, brieven en rekeningen. Om de kist te openen waren twee sleutels nodig, die in het bezit waren van twee verschillende personen. Zo probeerde men diefstal te voorkomen.


Maar tijdens een vergadering van raadsleden en gemeensmannen in 1551 raakte er toch een belangrijke schenkingsbrief uit 1346 zoek. In de brief schenkt hertogin Eleanora van Gelre het Veen aan de burgerij van Hattem. Graaf Reinald II van Gelre (1326-1339) huwde in 1332 met prinses Eleanora, de zuster van koning Edward III van Engeland. Reinald II werd in 1339 tot hertog verheven door keizer Ludwig van Duitsland. Hertogin Eleanora schonk de burgerij van Hattem in 1346 een stuk land, het Veen genoemd. Deze schenkingsbrief werd bewaard in de stadskist. Secretaris Henricus Haen las de schenkingsbrief tijdens de raadsvergadering voor, in verband met een proces over de bouw van een huis in het Veen. Schepen Johan van de Padevoirt had hier in 1545 een gebouw opgericht. De bouw werd door de burgerij van Hattem bestreden, omdat de grond geschonken was aan de burgerij.


Toen de secretaris de brief in aanwezigheid van de hele raad weer in de kist wilde opbergen, bleek de brief verdwenen te zijn. Daarom werd op 6 maart 1551 een attestatie, een schriftelijke getuigenis opgesteld. Pastoor Beernt die Haese en vier vicarissen, die aanwezig waren tijdens de raadsvergadering, legden ten overstaan van de deken van de Veluwe een verklaring af over de verdwijning. Deze attestatie wordt bewaard in het gemeentearchief Hattem in Epe. Het is niet bekend hoe het proces over de bouw is afgelopen.

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden