Kunst & Cultuur

Proeven van winter en chocomel

  Cultuur

Anton Pieck, ambachtsman of kunstenaar, dat blijft al sinds de vorige eeuw een punt van discussie. Hij was een steeds noterende tekenaar. Soms werd hij getroffen door markante architectuur, dan weer door een bouwval, een historisch monument, een verstild hoekje, een achterafstraatje of zomaar door een scene in een stad of dorp. Veel is intussen verdwenen. Verarming of vooruitgang?

Voor Anton Pieck staat het antwoord bij voorbaat vast. Het verliezen wekt een soort van nostalgie op, een weemoedig verlangen naar 'de goeie ouwe tijd'. Maar die bestaat helaas alleen in onze dromen. Denk maar aan het touwtje uit de brievenbus. Verandering brengt winst en verlies, ontwikkeling brengt vooruitgang en gemis. Ook nu.
Eenzijdigheid, dan is dat een van zijn zijn sterkste kanten. Laten we deze liefde romantiek noemen. Een bij Anton Pieck een allesoverheersende levenshouding. In Nederland heeft nog zo iemand geleefd. Hij schilderde ook. Maar dan met woorden. Drs. P. Hij schreef ooit een lied als hommage aan zijn gezellige tekenstijl: 'Winterdorp'. Het dooit weer. De lente komt eraan. De griep gaat het land verlaten. Alweer geen Elfstedentocht. Alweer geen ijspret in een winterdorp. We moeten er maar het beste van maken. Bijvoorbeeld met warme chocolademelk in ons museum.

Winterdorp

Het is een dorp
Niet ver van hier
Een boerendorp
Aan een rivier
Het is niet groot
En vrij obscuur
Maar 't heeft een naam
En een bestuur
Er is een school
Een harmonie
Een bankfiliaal
Een kerk of drie
Een communist
Een zonderling
En zelfs een zangvereniging
Nu is 't er stil
't Is wintertijd
Er heerst de griep
En knorrigheid
De dag is kort
De hemel grauw
En pas maar op
Je vat nog kou
uit: 'Tante Constance en Tante Mathilde', 1999.

Het Anton Pieck Museum in Hattem is weer geopend voor het publiek. Naast een mooi overzicht van de veelzijdigheid van Anton Pieck, vindt u op de bovenverdieping een tentoonstelling over de Sprookjes van Grimm, met illustraties van vier verschillende kunstenaars. Voor openingstijden en meer info: www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden