Boekpresentatie in Grote Kerk Epe


Boekpresentatie in Grote Kerk Epe

  Historie

Het boek 'Kerkbouw in de Middeleeuwen' mag in de optiek van auteur Jan van Zellem eigenlijk wel als indirect eerbetoon aan de bouwvakkers van toen beschouwd worden. "Ze werkten jaren achtereen aan indrukwekkende gebouwen zoals deze Grote Kerk. Vaak ook nog eens tegen een karig loon. Als je dan ziet hoeveel mensen eeuwen nadien nog plezier beleven aan kerken, dan kun je alleen maar veel respect voor die harde werkers hebben."

Epe - De verstilde, soms zelfs meditatieve middeleeuwse muziek van Paul Jacobs (alt- en tenorblokfluit) en Koosje Kiezebrink (harp en het draagbare pijporgeltje uit die tijd, een zogeheten portatief), gecombineerd met het prachtige interieur van de Eper kerk; het was afgelopen donderdagmiddag net of je eeuwen terug ging in de tijd. Daar hielp ook de uitgebreide presentatie van Jan van Zellem bij. Met een reeks beelden illustraties legde hij de hoofdlijnen van zijn nieuwe boek 'Kerkbouw in de Middeleeuwen' uit. "Ja ja, dat zal straks nog moeilijk worden wanneer we na deze boekpresentatie allemaal weer de roerige 21ste eeuw in wandelen", grapte de auteur.
De bomvolle kerk kreeg afgelopen donderdag een mooie lezing van Van Zellem voorgeschoteld. De Eper auteur heeft al jaren de voorliefde voor kerken in het algemeen en de bouw daarvan in het bijzonder. Zo schreef hij in 2010 het boek 'Dit Huis van Hout en Steen' over de bouwhistorie en interieurgeschiedenis van de Eper Grote Kerk.
Nu volgt er dus een boek over hóe middeleeuwse kerken (zoals deze Eper Sint Maartenskerk) gebouwd werden. Van Zellem onderzoekt in dit boek vraagstukken zoals 'Wie was de opdrachtgever?', 'Hoe vond de financiering plaats?' 'Welke gereedschappen werden er gebruikt?', 'Waar kwamen de materialen vandaan?' en 'Hoe kreeg men die zware lasten op z'n plek?'. Van Zellem hierover: "Bouwtechnisch gezien is het steeds weer een erg interessante zoektocht." Een kleine honderd afbeeldingen verlevendigen zijn boek waar hij jaren mee bezig was. "Ik bedank daarom allereerst heel hartelijk mijn vrouw Jeannette. Zij zorgde er voor dat ik verstoken bleef van huis-, tuin- en keukenwerk en daardoor veel tijd kon steken in het onderzoek en het schrijven van dit boek." Naast enkele anderen, krijgt ook Javina Kiezebrink uit Epe veel eer toebedeeld van Van Zellem. "Zij had eindeloos geduld en moest vaak kampen met mijn digitale tekortkomingen. Maar ze verzorgde een geweldige opmaak van het boek. Ik wil haar daarvoor heel erg danken."

Het prachtige gebonden eindresultaat kost 19,50 euro en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Epe, Heerde en Vaassen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden