Leyla en Yusuf officieel Nederlander


Leyla en Yusuf officieel Nederlander

  Human Interest

"Was u hier wel eens geweest?" De Eper burgemeester Hans van der Hoeve stelt de vraag zichtbaar trots aan de aanwezigen. Terecht ook wel, want deze zaal van kasteel de Cannenburch ziet er erg bijzonder uit. Minstens zo bijzonder eigenlijk, als het zeer diverse gezelschap dat hier luistert naar de toespraak van de burgemeester. Die personen zijn namelijk een wezenlijk deel van de totale groep Epenaren die dit jaar het Nederlands staatsburgerschap heeft gekregen. Tijdens deze nationale Naturalisatiedag die donderdag 15 december plaatsvond, kregen nog eens twee extra Epenaren het officiële Nederlandse staatsburgerschap. Het bleek wederom een bijzondere ceremonie.

Vaassen - Naturalisatiedag wordt jaarlijks op Koninkrijksdag (15 december) in Nederland gehouden. Er vinden dan talloze naturalisatieceremonies plaats. Daarnaast worden alle mensen uitgenodigd die in de loop van het jaar een naturalisatieceremonie hebben gehad.

Feestdag

Zo ook in de gemeente Epe. Van der Hoeve: "Door zo'n ceremonie mogen alle 'nieuwe Nederlanders' van een aantal mooie grondrechten gebruik maken zoals actief en passief kiesrecht." Begrippen als gelijkwaardigheid en vrijheid van meningsuiting zijn volgens de burgemeester andere belangrijke aspecten. "Maar deze Naturalisatiedag is bovenal een feestdag voor alle nieuwe Nederlanders." Dit jaar hebben in totaal achttien volwassenen en negen kinderen uit de gemeente Epe de Nederlandse nationaliteit gekregen, vertelt hij. Van der Hoeve hoopt dat ook deze twee laatst benoemde nieuwe Nederlanders uit Vaassen van dit jaar 2016 heel veel moois zullen gaan bijdragen aan de samenleving.

'Dat verklaar en beloof ik'

Verder benadrukt de Eper burgervader dat naturalisatie niet vrijblijvend is en wordt er dus stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Leyla Akalin en Yusuf Ak luisteren naar het verhaal van de burgemeester en leggen vervolgens hun verklaring van verbondenheid af. Ze beloven daarmee dat ze de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen respecteren, en de plichten die bij het staatsburgerschap horen zullen vervullen. Wanneer er vervolgens tot twee keer toe 'Dat verklaar en beloof ik' door de ruimte klinkt, heeft de gemeente Epe er ineens twee nieuwe officiële Nederlanders bij. Er wordt gebak, koffie en thee geserveerd en de groep gaat met de burgemeester op de foto. Nadat dit officiële gedeelte van de middag afgerond is, krijgt deze bijzondere groep een uitgebreide rondleiding door het bijzondere kasteel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden