Eper bedrijven helpen school Zambia


Eper bedrijven helpen school Zambia

  Human Interest

'Elk steentje is er eentje'. Dat is de naam van de actie die bedoeld is om geld op te halen voor de herbouw van de opleidingsschool voor verpleegkundigen in Chilonga (Zambia). Deze school is onlangs door brand verwoest.

EPE - De Eper stichting Mwanamwenge zamelt deze periode geld in voor de herbouw van deze opleidingsschool. De actie 'elk steentje is er eentje' wordt onder meer ondersteund door de Albert Heijn Epe en Keurslager Horst. Daar waar de supermarkt de opbrengst van de statiegeldbonnen aan dit goede doel doneert, schenkt de slager aan de Brinklaan 1 euro per verkochte kilo rollade aan de op te bouwen opleidingsschool in Zambia. Gerrit Tenkink, de Epenaar die deze tijd van het jaar altijd kerstbomen verkoopt naast zijn huis aan de Eper rondweg (Kuipersweg 84), doneert ook een deel van zijn opbrengst aan dit goede doel.

Omdat er een rechtstreekse binding bestaat tussen Epe en de opleidingsschool in Zambia is deze opleiding in het verleden door Mwanamwenge geadopteerd. De gediplomeerde verpleegkundigen, waarvan de opleiding vanuit Nederland wordt betaald, moeten beloven nog minstens 3 jaar op het platteland van Zambia te blijven werken. Daarmee wordt geprobeerd de noden van de gezondheidszorg te verlichten. De studenten, die uit het hele land naar deze school in Chilonga komen, wonen ook in de gebouwen bij de school. Er is een campus ontstaan rondom een centraal veld. Alle gebouwen, dus ook de woonvertrekken, zijn door deze brand volledig verwoest. Wat in jaren en jaren is opgebouwd, is binnen 24 uur vernietigd. Financiële hulp is dus zeer nodig. Evelien Engwerda, verpleegkundige vrijwilliger voor 4 maanden in Chilonga schrijft in een 'brandbrief' het volgende: "Vaak heb je niet door wat voor impact zoiets heeft tot je er zelf bent geweest. Ik ben hier erg van geschrokken. Binnen enkele uren was er niks meer over van de school. De studenten konden gelukkig op tijd de slaapzalen verlaten waardoor niemand gewond is geraakt. Wel hebben zij al hun bezittingen achtergelaten. Ook boeken en oefenmaterialen zijn verloren gegaan."

Door donaties, schenkingen, legaten en giften helpt een ieder mee aan de wederopbouw van dit belangrijk opleidingscentrum. De stichting Mwanamwenge heeft inmiddels 2500 euro aan vrije giften binnengekregen. Ze hopen minstens 15.000 euro bij elkaar te halen. De organisatie Wilde Ganzen heeft toegezegd om het uiteindelijke bedrag te verdubbelen. Info: www.mwanamwenge.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden