Margje Fikse zal op 8 februari een inleiding geven op de film 'OerIJssel' waarin ze onder andere dominee Henk Vreekamp interviewt.
Margje Fikse zal op 8 februari een inleiding geven op de film 'OerIJssel' waarin ze onder andere dominee Henk Vreekamp interviewt.

Margje Fikse: 'Henk Vreekamp heeft mij opnieuw laten zien'

  Human Interest

"Dominee Henk Vreekamp heeft mij gigantisch beïnvloedt en veranderd. Hij heeft mij weer echt laten zien. En die wereld gaat ook niet meer dicht". Het wordt vol overtuiging gezegd door presentatrice Margje Fikse over haar betrokkenheid bij de film 'OerIJssel' die 8 februari vanaf 20.00 uur is te zien tijdens een Leerhuisavond in de Emmaüskerk in Hattem.

HATTEM - EO-presentatrice Margje Fikse woont sinds kort weer in haar geboorteplaats Hattem. Zij zal deze film inleiden en bespreken, mede als hommage aan de vorig jaar februari verongelukte dominee Henk Vreekamp uit Epe.

De film is een product van documentairemaker Geert Jan Lassche. Hij maakt onder andere ook 'Zwart ijs' over christelijke marathonschaatsers. "Geert Jan heeft bij dit project 'OerIJssel' betrokken. Hij had eerst een idee over een documentaire over de oertijd. Geleidelijk aan ontstond een project om de verhalen vast te leggen. En op die manier leerde ik ook dominee Henk Vreekamp uit Epe kennen", vertelt Margje Fikse.

Dominee Vreekamp, heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Hij hield zich in 'Zwijgen bij volle maan' onder andere bezig met de tijd dat het christendom zijn intrede deed op de Veluwe. Dat was in een wereld waarin spoken, Germaanse goden, paasvuren en wonderbomen het dagelijkse leven doortrokken. De kennismaking met Henk Vreekamp werd voor Margje Fikse een openbaring. "Er ging een wereld voor mij open. Ik had me nog nooit zo met dit onderwerp bezig gehouden. Het christelijk geloof is nog niet zo lang in onze streken aanwezig, vanaf ongeveer 800. En die oorsprong van veel zaken zit nog in ons. Henk liet me zien hoe belangrijk de seizoenen zijn. Wordt het nog wel weer licht?, is één van de vragen van toen. Hoe hebben de Saksen dat beleeft? Want ook nu nog geldt dat als de dagen langer worden, we dat opmerken. Henk vertelde dat hij zelf de invloed van volle maan merkte, dan werd hij onrustig", vertelt Margje met enthousiasme en passie over de nieuwe inzichten.

Daarover zal ze op 8 februari ook vertellen in de Emmaüskerk. "Ik vindt het fijn weer in deze omgeving terug te zijn en te genieten van de natuur en de omgeving. Daarin is Henk Vreekamp voor mij heel belangrijk geweest. Ik mis hem gigantisch", vertelt Margje openhartig.

Meer berichten