Station Epe ca. 1950
Station Epe ca. 1950 (lohuizerbrink-epe.nl)

Lezing Ampt-Epe over baronnenlijntje

  Lezingen

Epe - Ampt-Epe houdt dinsdag 19 november een lezing in samenwerking met Streekmuseum Hagedoorns Plaats. Spreker is Onno de Vries (72), uit Leerdam.

Hij heeft een boek geschreven over deze voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn en Hattemerbroek. In 1887 is de spoorlijn die Apeldoorn met Zwolle verbond geopend. De spoorlijn sloot aan op de zogenoemde Loolijn. Dit was de verbinding van het paleis Het Loo met de Oosterspoorweg. De lijn kreeg de bijnaam het Baronnenlijntje vanwege de vele adellijke burgemeesters langs het traject.

Het personenvervoer op de lijn Apeldoorn - Zwolle werd in 1950 gestaakt vanwege concurrentie van de bussen, die wel in het centrum van de diverse plaatsen stopten. De laatste goederentreinen verdwenen in 1972 van de spoorlijn. De rails werden niet lang daarna opgebroken. Tegenwoordig is een groot deel van het oude spoorwegtracé in gebruik als recreatief fietspad.

Oud-Epenaar Onno de Vries kreeg het 'spoorwegvirus' met de paplepel ingegoten. Zijn vader was stationschef in Apeldoorn.

Het boek dat hij schreef is vooral een fotoboek en telt zo'n 200 pagina's. Per kilometer wordt beschreven wat er stond aan gebouwen en welke soorten treinen er reden. Ook de mensen die bij de spoorlijn waren betrokken komen aan bod. Dat maakt de lezing niet alleen interessant voor spoorwegliefhebbers, maar alle inwoners van de gemeente Epe. Het nieuwe boek is ook deze avond te koop.

De lezing vindt plaats in het Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 in Epe. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de aanvang is 20.00 uur. Leden met eventuele partner hebben gratis toegang, niet-leden betalen 3,50 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden