Ga er op uit met een kano of kajak


Het Apeldoorns Kanaal, de Evergunne en de Zwarte Kolk nodigen je uit. Een ultiem vakantiegevoel op een steenworp afstand.(eigen foto).
Het Apeldoorns Kanaal, de Evergunne en de Zwarte Kolk nodigen je uit. Een ultiem vakantiegevoel op een steenworp afstand.(eigen foto). (Foto: )

Ga er op uit met een kano of kajak

  Nieuwsflits

Hattem - De zomer lonkt. Evenals het voorjaar. Een mooie gelegenheid om de eigen regio te verkennen. Bij Vadesto in Hattem vind je Canadese kano's en kajaks. Vanaf het paviljoen aan de Bleek, in luttele seconden ver weg van de hectiek. Een ultiem vakantiegevoel op een steenworp afstand.

(door Willem Gunneman)

De kanaal nodigt je uit. Na een korte introductie kun je op pad en peddel je voor je het goed en wel beseft richting de Wiessenberger Kolk. Alleen of met z'n tweeën in een kajak, of in een kano met het hele gezin. "Op het water vergeet je de wereld om je heen", vertelt eigenaar Bert van der Stoep. "Je bent één met de natuur."

In de uitgestrekte uiterwaarden zoekt een ooievaar naar vers voedsel om korte tijd later met wijdse slagen terug te keren naar zijn nest. "Muisstil vaar je langs de Homoet, de in 1401 aan de Hattemer boeren geschonken weidegrond. Op een heuvel verderop ligt de Hezenberg, een statig landgoed gesticht in 1851 door de invloedrijke familie Daendels. Het kabbelende water rond de peddel en het tikken van een specht zijn enige geluiden die je hoort. Als je geluk hebt zie je reeën en zelfs vossen. Evenals reigers en ijsvogels. Verscholen tussen de begroeiing langs de steile oever, op zoek naar verse vis." De twinkeling in Bert's ogen spreekt voor zich. "Het Algemene Veen is een uniek natuurgebied met een rijke vegetatie. Vanaf het water vele malen mooier en altijd anders. Ooit cadeau gedaan door de Hertog van Gelre aan de Hattemse bevolking, volgens de overleveringen."

Bij de Hezenbergersluis moet de boot uit het water en til je hem zonder problemen naar de andere kant. Vervolgens vaar je richting Wapenveld. Langs het terrein van de voormalige papierfabriek en de plek waar ooit het Klooster Hulsbergen stond. "En Vriezes Erfgoed", vervolgt Bert, "Vernoemd naar molenaar Willem Vrieze."

Langs de oevers vind je diverse mogelijkheden om even aan te leggen. In Wapenveld of bij één van de picknickplaatsen. "Bij het dorp kun je kiezen. Blijf je op het kanaal dan vaar je richting Heerde. Ga je linksaf dan kun je via de Evergunne naar Veessen of over de Zwarte kolk, dwars door de uiterwaarden, terug naar Hattem. Er zijn overigens meerdere aftakkingen. Kleine waterlopen die per kano en kajak uitstekend bevaarbaar zijn, mits de waterstand het toe laat. De plattegrond die je meekrijgt bij vertrek geeft de diverse routes duidelijk weer, evenals de knooppunten, oversteek-, aanleg- en rustplaatsen."

De kanoroute Noord-Oost Veluwe is een tocht die je verrast. Uitstekend te doen in een dag of zelfs een dagdeel.. Alleen of met meerdere personen. "Extra kleding, kostbare spullen en een eventuele lunch bewaar je veilig en droog in een plastic ton aan boord", besluit Bert. "Terug bij het vertrekpunt lever je de boot eenvoudig weer in. Een onvergetelijke ervaring rijker. Op het water ben je er even helemaal uit. Ver weg van de alledaagse drukte." Fijne zomer alvast!

www.vadesto.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden