Grasduinen in duizenden foto's: Van straten tot festiviteiten en van scholen tot brandweer


Ëen van de vele oude foto's op de pagina van Oud-Wapenveld met een groep medewerkers van toen nog Sikkens-Smits, nu AKZO.
Ëen van de vele oude foto's op de pagina van Oud-Wapenveld met een groep medewerkers van toen nog Sikkens-Smits, nu AKZO. (Foto: Oud-Wapenveld)

Grasduinen in duizenden foto's: Van straten tot festiviteiten en van scholen tot brandweer

  Nieuwsflits

Wapenveld / Hattem / Heerde - Ze doen er dagelijks tientallen tot honderden mensen een plezier mee. Vele duizenden inwoners van Wapenveld, Hattem en Heerde zijn lid van de Facebookpagina's waarop inmiddels duizenden foto's staan. Van heel oud tot de wat jongere historie maar ze hebben èèn ding gemeen: ze worden bekeken en van veel historische informatie voorzien. "Ik heb een begin gemaakt met de archivering maar dat is nu een enorme klus", zegt Klaas Liefers uit Wapenveld.

(door Jan Nitrauw)

Klaas is al heel lang geïnteresseerd in oude foto's. Plaatste die een tijdje op de website van de werkgroep oud-Wapenveld. Maar volgens hem was Facebook een beter medium om mensen hiermee te bereiken. Hij begon in het voorjaar van 2013 met de aanmaak van de pagina Oud-Wapenveld. En hij kreeg gelijk als het gaat om de bezoekersaantallen. Momenteel telt de pagina Wapenveld 2.215 leden. Tegelijkertijd begon hij ook met een pagina Oud-Hattem. En daar is de belangstelling nog groter: Daar staat de teller op maar liefst 4.146 leden.

Vrij kort na de start was er een contact met Gradus Dijkman uit Wapenveld. Ze besloten samen op te trekken waarbij Gradus een pagina Oud-Heerde begon. En ook al zo'n succes. Die groep telt nu 2.449 leden. De aard van de foto's is heel divers. Van straten tot festiviteiten en van schoolklassen tot brandweerteams en voetbaleftallen. Maar ook het straatbeeld van vroeger keert terug met daarin de melkboer en de smid. De reacties zijn overweldigend.Bij de foto's worden tientallen tot soms vijftig, zestig reacties geplaatst. Variërend van 'de tweede van links is die en die' tot 'in dit huis ben ik geboren'.

"We doen er heel veel mensen een plezier mee. Met name nu een grote groep mensen aan huis gebonden is door de corona-crisis, vermaken zich met dagelijks de nieuwe foto's te bekijken en van commentaar te voorzien", aldus Klaas en Gradus. Vooral de foto's hele families, groepen mensen en historische gebeurtenissen op staan, zijn in trek. "Ben ie dat met dat witte kuppie met haor?", is dan een reactie. Het antwoord volgt prompt. "Dat hei goed gezien".

Verdwenen woningen zijn ook altijd goed voor veel reacties. Mensen attenderen bekenden op de foto met de mededeling: 'Daar heb jij toch gewoond?' Of elftal- en groepsfoto's waarbij na soms tientallen reacties uiteindelijk alle namen gevonden worden.

"Het is geweldig leuk om te doen. Zoveel dankbare reacties, vooral van mensen die hun herinneringen gaan delen. En soms weer contacten leggen met mensen die ze vroeger gekend hebben. We plaatsen eigenlijk alles. We letten alleen op dat er de bijgeleverde namen geen scheldnamen voorkomen. Voor het overige zijn we niet kieskeurig", aldus Klaas en Gradus.

En natuurlijk blijven nieuwe oude foto's nog steeds van harte welkom. Dat kan digitaal maar ook fysieke foto's zijn welkom, die worden ingescand en dan geplaatst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden