Weidevogels gedijen rond plas-dras


In het Wapenvelder Broek zijn plas-dras gebieden aangelegd die bijzonder goed functioneren.
In het Wapenvelder Broek zijn plas-dras gebieden aangelegd die bijzonder goed functioneren. (Foto: Jan Nitrauw )

Weidevogels gedijen rond plas-dras

  Nieuwsflits

Wapenveld - Het is bijna weer ouderwets genieten in het Wapenvelder Broek als het gaat om de weidevogels.Nu, middenin het broedseizoen lijkt het bij een bezoek heel rustig. Een reiger stapte traag over een stuk pas gemaaid grasland waar scholeksters ijverig op zoek waren naar voedsel. Maar dan verschijnt er een eenzame kraai die blijkbaar door de luchtverkeersleiding over het Wapenvelder Broek was gestuurd boven de bloemrijke akkers verscheen. En dan breekt het kabaal los.

(door Jan Nitrauw)

Circa 15 kieviten en grutto's maken stijgen met veel lawaai op. Met schijnaanvallen werd de kraai belaagd. Die trok zich overigens van het kabaal niet veel aan en vloog op dezelfde snelheid door in noordelijke richting. En als even later een buizerd het waagt dezelfde route te nemen, is hij het volgende doel van enkele kieviten. En als dan even later ook nog een baltsende wulp zich luidkeels laat horen, lijkt het plaatje compleet.

Vorig jaar werden door het Natuur Collectie Veluwe totaal een vijftig pompen geplaatst op de hele Noord-Veluwe en ook een aantal in het Wapenvelder Broek. Zonnepanelen leveren de energie om per uur zo'n negen kubieke meter water op te pompen waardoor de lage delen van de percelen blank komen te staan. Daar ontstaan de plas-drasgebieden met een overvloed aan wormen en larven aan de rand van het water. Uitgesteld maaibeheer in omliggende percelen geeft de jonge kuikens schuilgelegenheid en de bloemrijke graslanden trekken insecten aan waardoor de kuikens kunnen groeien.

"De aanleg van de plas-drasgebieden is een succes", beaamt voorzitter Jan Willem Lageweij van van het Natuur Collectief Veluwe. Zijn organisatie krijgt geld van de provincie voor onder andere weidevogelbeheer. Eén van de organisaties die hierdoor ondersteunt wordt is de agrarische natuurvereniging Veluwezoom. Cor Heidenrijk is hiervan de coõrdinator en hij is heel tevreden over het resultaat van de plas-dras gebieden. "We zien een duidelijke toename van de weidevogels in de gebieden waar we zo'n situatie kunnen creëren. Ook de medewerking van de agrariërs is daarbij erg positief. In goed overleg passen zij een maaibeheer toe waardoor de jonge vogels ook echt op kunnen groeien".

Nu er eieren uitgebroed worden moeten de jonge kuikens dus nog opgroeien. Na de goede broedresultaten, komt meteen het volgende probleem. Kraaien, steenmarters, ooievaars, de kiekendief, wezels, hermelijntjes en vossen hebben het voorzien op de jonge kuikens. "Vroeger waren er de kleine boeren die samen met de jagers de rovers bestreden. Er worden wel percelen met schrikdraad afgezet tegen de vossen maar de vliegende rovers hou je niet tegen. Jonge kuikens is mooi maar die moeten nog vliegvaardig worden. Daar ligt een grote uitdaging", zegt Jan Willem Lageweij. Het schrikdraad tegen vossen is een van de maatregelen om de jonge vogels te beschermen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden